"Akušersko nasilje sam preživela 2021, tužila, ali epiloga nema": Majka Milica Filipović iz Šapca za Danas posle najnovijeg slučaja iz Sremske Mitrovice 1 foto Kristina Vučićević Danas

Akušersko nasilje koje sam doživela i dalje pamtim, ali sam uspela da se nakon njega vratim normalnom životu. Međutim, kada se dešavaju situacije kao što je ova sad u Sremskoj Mitrovici odmah me vrate na ono što mi se dogodilo, kaže za Danas majka Milica Filipović iz Šapca.

Akušersko nasilje koje je Milica preživela počelo je posle redovne kontrole kod svog ginekologa.

Ta majka je, u januaru 2021. godine, nakon pregleda u Opštoj bolnici u Šapcu upućena u GAK „Narodni front“ zbog sumnje na manjak plodove vode, ali i na neki od genetskih poremećaja.

Tamo joj je, kako je ispričala ranije za Danas, urađena procedura „ubrizgavanja plodove vode“ ili stručno amnio-infuzija, posle čega joj je rečeno da joj se „beba ugušila i umrla“ te da mora da joj se uradi indukovani pobačaj.

Kako je naglasila tada, pretrpela je šok prilikom tog saznanja, a kasnije je usledilo iskustvo koje je na nju ostavilo velikog traga.

Sama je i bez pomoći zdravstvenih radnika u bolničkom kupatilu izbacila plod u 13. nedelji trudnoće, o čemu je Danas pisao.

Njen slučaj dospeo je u javnost i izazvao veliku pažnju pošto je svoje iskustvo objavila na svom Fejsbuk profilu tačno godinu dana od pobačaja.

U roku od dva dana post je podeljen 6.000 puta, oko 200 žena joj se javilo i ona je napravila Fejsbuk grupu. Dobila je pravnu pomoć Beogradskog centra za ljudska prava.

„Ušli smo u proceduru. Inspekcija je izlazla na teren i, kako su rekli, nisu pronašli nikakav propust u „Frontu“. Dali su nam dokument u kojem piše da je pobačaj na odeljenju, u ovom slučaju, toaletu, normalan za njih. Onda sam podnela krivičnu prijavu protiv te zdravstvene ustanove“, objasnila je tada Milica.

Sada kaže za Danas da i dalje ne zna epilog stručnih nadzora koji su urađeni, osim da je u GAK „Narodni front“ sve izvedeno po proceduri, niti šta se dešava u vezi sa krivičnom prijavom koju je podnela pre dve godine.

„Neverovatno mi je u čitavoj ovoj situaciji da i danas ima žena koje su majke, a čije komentare čitam ovih dana, da je slučaj u Sremskoj Mitrovici preuveličan. Znam da nije. I sama sam prošla kroz to. To mi je najjači utisak“, priča Milica i nastavlja da je u međuvremenu postala majka, ali da joj je trudnoća „prošla u strahu da joj ne zatreba lekarska pomoć“.

Akušersko nasilje i protesti

Prema njenim rečima, ona „čisto sumnja da će protesti koji su se održali prekjuče i juče u Beogradu, odnosno Sremskoj Mitrovici, protiv akušerskog nasilja uroditi plodom“.

„U bolnici u Sremskoj Mitrovici će, naravno, raditi kako treba u narednih mesec dana, a onda će se sve vratiti na staro. Skandalozno bi bilo da prekjuče nisu nadležni odreagovali. U suprotnom, narod bi burno reagovao. Moj slučaj, ali i neki raniji, podigli su u javnosti veliku prašinu koja se još nije slegla. Sila naroda i protesti ulivaju strah nadležnima da mora nešto da se uradi“, navodi Milica.

Akušersko nasilje
Milica Filipović, Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, najnoviji slučaj akušerskog nasilja doživela je majka Marica Mihajlović iz Šida u porodilištu u Sremskoj Mitrovici ovog januara.

Porodila se 12. januara, a njena beba je umrla dan kasnije posle teškog porođaja u Univerzitetskom kliničkom centru Vojvodine.

Kako je ispričala za medije, ali i napisla na svom Fejsbuk nalogu, na porođaju je doživela nehumani odnos lekara M. M. prema njoj, koji je vikao, pretio joj da će je udariti, „skakao po njenom stomaku jer joj je beba bila visko“, uprkos njenim molbama da joj se uradi carski rez.

Akušersko nasilje koje je često ostajalo bez epiloga, barem u javnosti, ipak je ovog puta izazvalo hitru društvenu reakciju – protest u Beogradu, ali i u Sremskoj Mitrovici.

Prethodno su se oglasili, prema objavljenim informacijama, Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici – da se sprovodi unutrašnji stručni nalaz, kao i da je obaveštena zdravstvena inspekcija, ministarka zdravlja Danica Grujičić, koja je preduzela korake iz svoje nadležnosti i da će rezultate nalaza saopštiti u roku od dve nedelje, policija je uhapsila doktora M. M. i odredila zadržavanje do 48 sati, koji ističu danas, Zaštitnik građana je, takođe, pokrenuo postupak.

Akušersko nasilje od prošle godine

Sa druge strane, i prošlog januara desila se gotovo istovetnu situaciju, kada je porođaj u pitanju, porodici Jevremović iz Šapca, o čemu je Danas, takođe, pisao.

Novorođenče te porodice preminulo je u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj u utorak, 10. januara 2023. godine, posle hitnog transporta iz porodilišta Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ u Šapcu zbog problema u vezi sa disanjem.

Zbog čitavog slučaja, kako je za Danas tada rekla Danica Grujičić, ministarka zdravlja, biće urađen hitan vanredni inspekcijski nadzor, dok su iz šabačke bolnice poručili za Danas da je već formirana komisija koja će izvršiti unutrašnju proveru kvaliteta stručnog rada.

I za taj prošlogodišnji slučaj saznalo se putem društvene mereže Fejsbuk na kojoj je otac preminule bebe iz Šapca napisao šta se dešavalo, između ostalog, i:

„Porođaj je krenuo, ali se beba popela gore. Od 10 do 11 časova oni su ženi skakali po stomaku da dete spuste“, tvrdio je taj otac i dodao da se potom dete zaglavilo u porođajnom kanalu, što je bio povod da se uradi hitan carski rez.

"Akušersko nasilje sam preživela 2021, tužila, ali epiloga nema": Majka Milica Filipović iz Šapca za Danas posle najnovijeg slučaja iz Sremske Mitrovice 2

Do danas javnost nije saznala epilog i tog slučaja, ne barem zvanične informacije nadležnih u vezi sa postupcima koje su preduzeli i odlukama koje su tim povodom doneli.

Žene na Fejsbuku pišu o iskustvima iz porodilištima

Istovremeno, na Fejsbuku, u grupama u kojima se piše o akušerskom nasilju, i danas reaguju brojne građanke koje su imale slična iskustva.

„Teško mi je da pozivam na protest na kojem, nažalost, nisam u mogućnosti da se pojavim, ali sam tamo svim srcem i nadam se da će biti jedan od mnogih u kojem će se na prvom mestu ŽENE izboriti za bolji, lepši i PRAVEDNIJI dolazak na svet svoje dece, za bolji i jednak tretman svih, za nestajanje prevaziđenih akušerskih procedura i za pravednije utvrđivanje medicinske odgovornosti! Nažalost, ovakve se tragedije i traume ne mogu ukratko ispračati“, jedna je od reakcija koju je napisla majka opisavši svoj slučaj kada joj je beba, takođe, preminula posle rođenja.

Juče je održan protest u Sremskoj Mitrovici u organizaciji tima Kreni-promeni iz tog grada. Okupljenima se obratila i Marica Mihajlović.

„Hvala što ste došli da nas podržite. Čuli ste moju priču. Došli smo, kako nijedna porodica ne bi doživela ono što sam ja. Ovome mora da se stane na put u celoj Srbiji. Da se zaštite žene i deca. Hvala vam jos jednom“, poručila je Marica.

U Beogradu, prekjuče, okupilo se nekoliko desetina građanki koje su se odazvale pozivu organizacije „Ženska solidarnost“ na skup protiv akušerskog nasilja ispred Ministarstva zdravlja.

Doktoru M. M. iz OB Sremska Mitrovica određen pritvor

Sinoć, prema pisanju medija, doktoru M. M. određen je pritvor.

„Dana, 20. januara 2024, Višem javnom tužilaštvu u Sremskoj Mitrovici priveden je M.M, lekar specijalista ginekologije i akušerstva u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici, zbog krivičnog dela Teško delo protiv zdravlja ljudi, jer postoje osnovi sumnje da je izvršio ovo krivično delo, dana 12. januara 2024. godine, u Opštoj bolnici u Sremskoj Mitrovici.

Kako se navodi, osumnjičeni je saslušan, nakon čega je mu je sud, po predlogu tužilaštva, odredio pritvor na osnovu odredbi Zakonika o krivičnom postupku – zbog opasnosti od ometanja postupka uticajem na svedoke, opasnosti da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo i zbog uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari