"Znamo da pobačaji u Srbiji završavaju bez nadzora": Lekari iz Nemačke reagovali na slučaj Milice iz Šapca 1Milica Filipović Foto: K.V. /Danas

Slučaj mlade Šapčanke Milice Filipović (23), koja tvrdi da je u januaru prošle godine doživela ginekološko nasilje u GAK “Narodni front”, uzburkao je javnost, otvorio brojne teme i prešao granice Srbije stigavši do Nemačke.

Posle teksta objavljenog u Danasu, Beogradskom cenatru za ljudska prava koji pravno zastupa Milicu Filipović, javila se grupa lekara i medicinskih tehničara koji tenutno rade na klinikama u Nemačkoj, a koji imaju iskustva i praksu u srpskim bolnicama.

Njihova želja je, kažu, da pomognu i objasne kako se ova procedura sprovodi u nemačkim zdravstvenim ustanovama.

“Nisu iznenađeni navodima koje je Milica Filipović iznela u medijima. Objasnili su da im je poznato da se u većim porodilištima u Srbiji indukovani pobačaj, najlešće u drugom tromesečju, često završava u bolničkom krevetu na odeljenju, bez nadzora zdravstvenih radnika”, kaže za Danas Sanja Radivojević, pravna savetnica na Programu krivične pravde Beogradskog centara za ljudska prava.

"Znamo da pobačaji u Srbiji završavaju bez nadzora": Lekari iz Nemačke reagovali na slučaj Milice iz Šapca 2
Sanja Radivojević, Beogradski centar za ljudska prava Foto: privatna arhiva

Objašnjava da zdravstveni radnici koji su kontaktirali sa njom ističu da je praksa na klinikama u Nemačkoj na kojima sada rade, potpuno drugačija, jer se sa naročitom pažnjom postupa prema ovim pacijentkinjama i vodi računa da se utiče na smanjenje fizičkog bola i patnje.

“U slučaju da je potrebno sprovesti proceduru indukovanog pobačaja nakon 14 nedelje trudnoće, indukcija se pacijentkinji daje na odeljenju na kojem se redovno prati njeno stanje, a kada se proces približi kraju, odvezu je do ambulante na istom odeljenju, gde se uz nadzor babice, a nekada i lekara sve završi”, kaže Radivojević.

Ona ističe da žene nikada nisu raspoređene u sobama zajedno sa visokorizičnim trudnicama i ženama koje iščekuju porođaj, kao što je to bilo u slučaju Milice Filipović.

Pacijentkinjama je podrška psihologa omogućena kako pre, tako i nakon sprovođenja medicinske intervencije”, objašnjava naša sagovornica.

Iz Beogradskog centra za ljudska prava objašnjavaju da cilj ove inicijative nije napad na zdravstvene ustanove i radnike, već iskrena želja da se menja loša praksu u ginekološko – akušerskim klinikama u Srbiji, ukoliko ona postoji, da se menjaju loše procedure, kako bi se ubuduće spečila patnja velikog broja žena, ali i pružila podrška nevladinim organizacijama koji se ovom temom već dugo bave.

Podsećamo da je Milica Filipović u januaru prošle godine bila primljena u GAK „Narodni front“, gde je upućena da sama obavi indukovani pobačaj  u toaletu ove zdravstvene ustanove, bez pomoći lekara ili babce, što su posvedočile i druge porodilje, o čemu je Danas nedavno pisao.

Ono što zabrinjava, jeste mogućnost da ovde nije reč o pojedničanom slučaju, već o praksi koja se sprovodi u ovoj, ali i drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, što bi naknadna istraga trebalo da ustanovi.

Beogradski centar za ljudska prava, u slučaju Milice Filipović, prepoznao je povredu čl. 3 Evropske konvencije o ljudskim pravima – zabrana mučenja, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja i kažnjavanja, nakon čega su joj ponudili pravno zastupanje.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari