Posle pisanja Danasa o Šapčanki koja je izgubila bebu, Beogradski centar za ljudska prava osudio izjavu lekara 1Sanja Radivojević, Beogradski centar za ljudska prava

Povodom ispovesti Danasu mlade Šapčanke Milice Filipović koja je izgubila bebu i tužila GAK “Narodni front“, oglasio se Beogradski centar za ljudska prava, koji joj je ponudio pravno zastupanje, zbog, kako ističu, “nehumanog postupanja kojem je bila izložena tokom sprovođenja procedure idukovanog pobačaja”.

“Jedan od značajnih izazova sa kojima smo se susreli je nalaženje sudskog veštaka, lekara specijaliste ginekologije, koji bi bio spreman da uradi nezavisno veštačenje medicinske dokumentacije, a koja je pribavljena iz GAK „Narodni front“ na zahtev oštećene”, kaže Sanja Radivojević, pravna savetnica na Programu krivične pravde Beogradskog centara za ljudska prava.

Prema njenim račima, u Srbiji je građanima na raspolaganju mali broj veštaka lekara specijalista ginekologije, ali je veći problem povezanost između kolega, njihova lična poznanstva i kontakti.

“Beogradski centar je do sada kontaktirao sa nekoliko veštaka ove struke, ali kada bi im predočili o čemu je reč, uglavnom smo nailazili na negativan odgovor. Razmišljali smo čak da angažujemo nekog veštaka iz Hrvatske, ali su nam iz nevladine organizacije Roda (HR) sugerisali da to ne činimo”, objašnjava ona.

Posle pisanja Danasa o Šapčanki koja je izgubila bebu, Beogradski centar za ljudska prava osudio izjavu lekara 2
Milica Filipović Foto: K.V. /Danas

Kaže da je njihovo dosadašnje iskustvo pokazalo da isti problemi postoje i u Hrvatskoj, kao i da se lekari u regionu jako dobro poznaju.
“Sada razmatramo mogućnost angažovanja nezavisnih veštaka iz zemalja zapadne Evrope, Austrije, Nemačke, Slovenije. Međutim, troškovi ovakvog rešenja su veći i često koštaju više i od 2.500 evra. Još uvek smo u potrazi za partnerima koji bi nam pružili finansijsku podršku”, objašnjava naša sagovornica.

Žene sa lošim iskustvima u porodilištima širom Srbije, koje su samostalno pokrenule postupke pred pravosudnim organima, susreću se sa sličnim problemima.

“Uglavnom su nezadovoljne ishodom veštačenja koje se radi po nalogu suda ili nadležnog tužilaštva, a kada pokušaju same da angažuju sudskog veštaka u Srbiji, nailaze na otpor, uz različite izgovore”, kaže Radivojević.

Jedan od problema je, objašnjava ona, i taj što se na veštaka u postupcima čeka dugo, mnogo duže od propisanih rokova.

Iako postoji zakonska odredba koja predviđa novčano kažnjavanje veštaka u ovakvim slučajevima, to se u praksi retko dešava.

Šapčanka Milica Filipović, podsećamo, bebu je izgubila u januaru prošle godine, ali do danas ona i njeni pravni zastupnici nisu obavešeni o aktivnostima koje su nadležni organi preduzeli.

Posle pisanja Danasa o Šapčanki koja je izgubila bebu, Beogradski centar za ljudska prava osudio izjavu lekara 3
Foto: Dejana Majstorović

“Imamo nezvanična saznanja da je internom kontrolom u GAK „Narodni front“ utvrđeno da nije bilo propusta u postupanju u konkretnom slučaju. Ono što je važno utvrditi u ovom postupku jeste da li u ovoj akreditovanoj zdravstvenoj ustanovi postoji jasno propisana procedura sprovođenja indukovanog pobačaja, te ukoliko postoji, da li je ista u saglasnosti sa opšteprihvaćenim stručnim standardima i etičkim principima”, kaže ona.

Osvrćući se na izjavu Danasu direktora GAK „Narodni front“ prof. dr Željka Mikovića „da se ne može govoriti o bebi, već o plodu od 40 grama“, Radivojević kaže da je to pokušaj da se umanji značaj pretrpljenog bola i patnje.

“Bez obzira na težinu ploda, tokom medicinske intervencije Milici Filipović trebalo je pružiti najviši nivo olakšavanja bola i patnje, što podrazumeva i terapiju bola i humano palijativno zbrinjavanje, i ne samo što to nalaže zdrav razum već i Zakon o zaštiti prava pacijenata”, objašnjava Radivojević.

“Umesto da u ovakvim važnim situacijama naiđemo na spremnost organa vlasti koji će u najkraćem mogućem roku osujetiti lošu praksu, naš sistem spava i zataškava afere, zbog čega se u nama opravdano budi sumnja da su navodi koje je iznela ne samo Milica već i njeni svedoci, ali i druge žene koje su podelila svoja iskustva na društevnim mrežama, istinite”, kaže ona.

Beogradski centar za ljudska prava ističe da je cilj njihove inicijative menjanje loše prakse u ginekološko akušerskim klinikama ukoliko ona postoji, menjanje loših procedura i podrška nevladinim organizacijama koji se ovom temom već dugo bave.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari