Ministarke u Skupštini Srbije o porodilištima, kadrovskim rešenjima, pomoći majkama, udžbenicima 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ministarka zdravlja, Danica Grujičić, izjavila je danas da će sva porodilišta u Srbiji biti uređena „u najskorijem mogućem vremenu“ jer je to, kako je navela, u februaru predsednik Srbije Aleksandar Vučić naložio ministru finansija Siniši Malom.

„Obećanje, izvršenje naređenja, da, bukvalno će sva porodilišta u Srbiji biti sređena u najskorijem mogućem vremenu. Morate napraviti projekat, morate dobiti određene građevinske dozvole, ali to je nešto na čemu ćemo raditi“, rekla je Grujičić u Skupštini Srbije, odgovarajući na pitanje poslanika Dveri Boška Obradovića.

Ona je kazala da su odobrena sredstva za GAK Narodni front, čija izgradnja nove zgrade počinje u drugoj polovini 2024. godine.

Kako je navela, za renoviranje GAK u Nišu izdvojeno je 900 miliona dinara.

„Pojedinačni slučajevi nekorektnog ponašanja prema trudnicama i pojedinačne slučajeve kako izgledaju određena porodilišta, nisu pravilo, ne danas u Srbiji“, rekla je Grujičić.

Na pitanje Obradovića o odluci od 21. novembra 2022. godine o smenjivanju direktorke beogradske Klinike za psihijatrijske bolesti „Dr. Laza Lazarević“, Ivane Stašević Karličić koja i dalje nije smenjena, Grujičić je rekla da je dala taj predlog Vladi i da se dogovorila s „jednom profesorkom“ da privremeno zauzme mesto direktorke.

„Predložena direktorka se povukla posle toga i ostalo je samo na Vladi razrešenje gospođe Stašević Karličić. Skoro smo – 11. aprila, dali predlog za imenovanje opet privremeno nove direktorke koja je lekar u toj ustanovi i koja je dobila otkaz. I to je sad na Vladi, ja sam svoje mišljenje kao ministar rekla“, navela je Grujičić.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić rekla je u Skupštini da nikada nije bilo više subvencija za majke i porodilje.

„Finansijska sredstva koja idu u Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji su samo mali deo sredstava koja su izdvojena i usmerena na poboljšanje uslova u porodilištima i poboljšanje života majki i porodilja. Sada su subvencije za treće dete skoro dva miliona, a za četvrto skoro tri miliona dinara“, rekla je Kisić.

Na pitanje o obezbeđivanju besplatnih udžbenika u svim opštinama i gradovima, nakon što je u Beogradu doneta takva odluka, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović rekao je da i ostale lokalne samouprave rade na tome.

„Novim predlogom Zakona o udžbenicima, svakoj jedinici lokalne samouprave obezbeđena su sredstva za besplatne udžbenike za đake koji žive na teritorijalnim jedinicama tih lokalnih samouprava. Predlog će uskoro biti stavljen na razmatranje“, rekao je Martinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari