Španski film „U zemlji snova“ Ezekijela Degastaldija proglašen je za najbolji na Međunarodnom festivalu turističkog i ekološkog filma „SILAFEST 2012“ u Velikom Gradištu kao i za najoriginalnije ostvarenje na toj manifestaciji koju je otvorila ministarka energetike i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

U kategoriji najbolji turistički film, nagrada „Zlatni talas“ dodeljena je ostvarenju „The Beauty of Simplicity“ (Lepota jednostavnosti), u režiji Rožeria Boldta (Portugal), a „Srebrni talas“ filmu „Come Up, Slow Down“ (Dođi, uspori) Stiva Vokera (Švajcarska).

„Zlatni talas“ u kategoriji najbolji ekološki film pripala je filmu „The Hidden Paradise“ (Skriveni raj) Hajnca Legera (Austrija), a „Srebrni talas“ slovačko-austrijskoj koprodukciji „The Lynx Liaison“ (Povezanost risova) Tomasa Hulika.

Najbolji srpski turistički film je „Soulfood Serbia“ Petra Petrovića, kome je pripao „Zlatni pincum“, dok „Srebrni pincum“ nije dodeljen. Petrovićevo ostvarenje je trijumfovalo i u kategoriji najbolji turistički kulinarski film.

U kategoriji najbolji srpski ekološki film „Zlatnim pincumom“ nagrađen je film „Ljudi uradiše sve, a od jezera ne osta ništa“ Dušana Šljivića, a „Srebrnim pincumom“ – „Mobi dik – Zemlja koja plovi“ Nebojše Ilića.

Na ovogodišnjem „Silafest-u“, u takmičarskom programu, prikazano je 45 filmova iz 21 zemlje, a o najboljima je odlučivao žiri u sastavu: predsednik Upravnog odbora producentske kuće „21st Century Films“ iz Londona Terens Kliford Amos, producent najboljeg turističkog filma 2010. godine „Stirija – zeleno srce Austrije“ Renata Mehuk, operski pevač iz Hrvatske Boris Martinović i predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari