U Zoo vrtu na Paliću edukacija za đake, studente, carinike i policajce 1Škola u prirodi, foto: Fejsbuk stranica Zoo vrt Palić

Zoološki vrt na Paliću neguje drugu tradiciju organizovanja edukativnih i programa u oblasti kulture za đake svih subotičkih osnovnih škola, a među polaznicima teorijske i praktične nastave su i učenici i studenti koji se obrazuju za veterinare, ali i stručna lica poput policajaca, carinika i inspektora koji se bave sprečavanjem nelegalne trgovine životinjama.

Na ove edukacije đaci su se vratili s početkom drugog polugodišta u školama, pa su u poseti Zoo vrtu juče bili učenici OŠ “Sečenji Ištvan”, a danas đaci Osnovne škole “10. oktobar”.

“Za njih su održane edukacije o vuku i fokama. Posle teorijskog dela mogli su u učionici da opipaju krzno vuka, a potom i da posete naš bazen sa fokama, gde su im timaritelji pokazali kako se foke hrane”, kaže Sonja Mandić, v. d. direktora Zoološkog vrta na Paliću.

Učenici redovno dolaze u Zoo vrt tokom trajanja školske godine, a cilj je da kroz interaktivnu i očiglednu nastavu obrađuju nastavne jedinice na predmetu “Svet oko nas”, koji kasnije postaje “Priroda i društvo”, kao i u okviru izbornog predmeta “Čuvari prirode”.

U Zoo vrtu na Paliću edukacija za đake, studente, carinike i policajce 2
Preparirana koža vuka, foto: Fejsbuk stranica Zoo vrt Palić

“Dakle, u pitanju je vrsta jednodnevne škole u prirodi, koja ima višestruki značaj za decu jer ono što nauče u školi mogu da vide u Zoo vrtu na Paliću. Osim što vide žive životinje, imamo i razne derivate koji su dobijeni od naših jedinki nakon njihove smrti, a koriste se kao učila za posetioce. To su jelenski rogovi, kljove, kože različitih životinja koje su preparirane, ljuske od jaja, lobanje i slični predmeti koje deca mogu da dodirnu i na taj način bolje zapamte”, objašnjava Mandić.

Ova učila koriste i stariji posetioci Zoo vrta, pre svega učenici srednjih škola i studenti koji se obrazuju za veterinare, a neretko se dešava i da se u ulozi đaka nađu i stručna lica, poput policajaca, carinika i inspektora.

“Primera radi, imali smo nekoliko seminara za Upravu carine, koji u Zoo vrtu praktično uče u cilju sprečavanja nelegalne trgovine životinjama, odnosno koje su to životinje i derivati koji su zaštićeni, pod kojim se stepenima zaštite nalaze i to primenjuju u svom poslu kako bi bolje prepoznali carinski prekršaj ili krivično delo”, dodaje Mandić.

Pandemija smanjila broj poseta đaka

U godinama pre pandemije, kroz edukativne i programe u oblasti kulture Zoološkog vrta na Paliću u toku jedne školske godine znalo je da prođe i do 18.000 đaka.

“U prošloj godini smo imali svega 6.100 poseta. Dakle, razlika je značajna i u zavisnosti od pravila Ministarstva prosvete, koje se kasnije prenose na Školske uprave, pa tako i na Suboticu, zavisi koliko poseta će se realizovati. U ovoj školskoj godini, na naše zadovoljstvo, imamo rezervisane posete svih škola i nadamo se da će se broj poseta đaka vratiti na stari nivo, budući da deca zaista vole da dolaze u Zoo vrt”, kaže Sonja Mandić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari