U zoo vrtu na Paliću odbegli piton ubio majmunicu, a leopard svoju ženku 1EPA-EFE/SANJEEV GUPTA

U ZOO vrtu na Paliću dogodila su se dva, nesvakidašnja incidenta, a oba su imala tragičan epilog. Piton je pobegao iz terarijuma, što je životom platila majmunica, a persijski leopard je tokom parenja usmrtio svoju ženku.

Ljubav između persijskog leoparda Simbe i njegove ženke Micike završena je neočekivano i tragično.

Mužjak, koji je pre nekoliko godina stigao iz Rima, a ženka iz Hanovera, posle dve godine upoznavanja, otpočeli su zajednički život u ZOO vrtu na Paliću sa ciljem da ova retka i ugrožena vrsta velikih mačaka dobije mladunce, ali je mužjak ubio ženku u žaru ljubavnog čina.

„Timaritelj i veterinar su skoro tri meseca pratili ponašanje ova dva leoparda. Nisu pokazivali znake agresije, ali kao što u prirodi to i biva, mužjak je, prilikom parenja, najpre povredio, a zatim, verovatno ponet instinktom, i usmrtio ženku. Sve se desilo veoma brzo“, objašnjava za RTV Sonja Mandić, direktorka ZOO vrta na Paliću.

Drugi, zaista nesvakidašnji incident, ali takođe sa neočekivanim i tragičnim krajem, dogodio se u terarijumu ZOO vrta gde su smeštene zmije i kajmani koji su tu dospeli nakon zaplene. Mrežasti piton, dug oko metar i po, vešto je savladao brave i katance i pobegao, a onda usmrtio majmunicu.

„Mi smo ga vrlo brzo stavili pod kontrolu. Osoblje ga je uhvatilo i smestilo u drugi terarijum. Nažalost, to je već bilo kasno za tamarinku koja je jedna vrsta malog majmuna, težine između 350 i 400 grama, koja je bila smeštena u istom objektu, a on je uspeo da dođe u kontakt sa majmunicom i da je usmrti“, kaže Sonja Mandić, direktorka ZOO vrta na Paliću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari