U Zrenjaninu arsen i u vazduhu 1Zrenjanin Foto: M. Pudar

I u letnjim mesecima kvalitet vazduha u Zrenjaninu opterećen je zagađujućim česticama, a najveći problem predstavlja prisustvo arsena i kadmijuma, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje koji vrši monitoring na tri merna mesta.

Na mernom mestu na Bulevaru Veljka Vlahovića povećane vrednosti arsena u vazduhu izmerene su prema posednjem izveštaju ove ustanove tokom pet dana, a kadmijuma u jednom danu.

Takođe, na ovom mernom mestu u toku jednog dana granične vrednosti prešla je i koncentracija benzopirena. Koncentracije sumpor i azot dioksida nisu prešle granične vrednosti.

U Elemiru gde su najveći zagađivači fabrika kaučika i rafinerija nafte i gasa, povećane koncentracije arsena u vazduhu izmerene su u toku pet dana, kadmijuma u jednom danu i nikla u toku dva dana.

Nijedan od kontrolisanih parametara nije prešao dozvoljene vrednosti na mernom mestu u Mesnoj zajednici „Dositej Obradović“, gde stanovnike muči drugi problem a to je nesnosan smrad obližnje kafilerije.

Aktivisti zrenjaninskog udruženja Građanski preokret negoduju zašto grad i gradska administracija nisu preduzeli bilo kakave mere već godinama dozvoljavaju da se Zrenjaninci guše u dimu, smogu i smradi.

Oni podsećaju da  za uslugu merenja kvaliteta vazduha grad Zrenjanin redovno plaća Zavodu za javno zdravlje 480.000 dinara mesečno, odnosno 5.760.000 dinara godišnje.

Kako navode, u  dostupnim izveštajima  Zavoda  za  javnog  zdravlje piše da se na osnovu rezultata monitoringa vazduha procenjuje uticaj na zdravlje i utvrđuju mere za sanaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari