U Zrenjaninu gotova prva faza rekonstrukcije vodovodne mreže 1Foto: vodovod zrenjanin

U Zrenjaninu su završeni građevinski radovi prve faze rekonstrukcije vodovodne mreže, nakon čega slede radovi i u drugim delovima ovog gradax.

U naselju Ruže Šulman obnovljena je vodvodna mreža stara 50 godina, pa je ovo naselje prvo u Zrenjaninu koje je kompletno pokriveno novom vodovodnom mrežom.

Radovi su izvršeni u okviru prve faze rekonstrukcije gradske vodovodne mreže, za koju je projektnu dokumentaciju pripremilo JKP „Vodovod i kanalizacija, a sredstva za njihovu realizaciju u visini od 60,7 miliona dinara obezbedili su Grad Zrenjanin i AP Vojvodina.

Postavljena je nova vodovodna mreža od polietilenskih cevi visoke gustine u dužini od 2,5 kilometara, kao i 36 novih betonskih šahtova sa poklopcima u kojima su izmešteni vodomeri iz objekata, svi šahtovi na zelenim površinama su završeni, a izgrađeno je i 10 podzemnih hidranata čime se povećava bezbednost objekata i povećava broj mesta za ispiranje vodovodne mreže.

Svi objekti, ukupno njih 48, priključeno je na novu vodovodnu mrežu i snabdevaju se vodom iz iste. Novoizgrađena vodovodna mreža je, pre priključenja objekata na istu, u dva navrata isprana, dezinfikovana i punjena kako bi se izvršilo njeno testiranje. Vršene analize pokazuju da nema degradacije vode nakon prolaska kroz novu mrežu.

Svaki priključak na mreži ima svoj ventil, kao i svaki krak vodovodne mreže, što će usloviti da u budućnosti prilikom radova na mreži ne dolazi do isključenja kompletnog naselja, već samo onih delova u neposrednoj blizini kvara.

Kako je najavljeno, uskoro će početi radovi na zameni vodovodne mreže i u drugim gradskim naseljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari