U Zrenjaninu građani mogu da prime vakcinu protiv upale pluća 1privatna arhiva

Dom zdravlja “Dr Boško Vrebalov” iz Zrenjanina raspolaže vakcinom protiv oboljenja izazvanih streptokokusom pneumonije. Vakcina se daje u jednoj dozi i mogu da je prime osobe starije od pet godina koje su u posebnom riziku.

To su osobe koje imaju hronične kardiovaskularne i plućne bolesti, šećernu bolest, hronična oboljenja jetre, česte respiratorne infekcije i osobe sa malignim oboljenjima, kao i ostala lica starija od 65 godina

Vakcinacija se obavlja kod izabranog lekara ili na Vakcinalnom punktu za masovnu vakcinaciju Bulevar Milutina Milankovića 5 (zgrada Stare specijalističke), radnim danima od 8 do 16 časova, saopštili su iz Doma zdravlja.

Pneumokokna bolest obuhvata neinvazivne bolesti (zapaljenje srednjeg uha, sinusa, gornjih respiratornih puteva, pneumonija ili upalu pluća bez bakterijemije) i invazivne pneumokokne bolesti (IPB) koje se manifestuju kao meningitis, septikemija, pneumonija udružena sa bakterijemijom i bakterijemija bez poznatog mesta infekcije. Moguće su ozbiljne posledice nakon preležane IPB a najvećem riziku od obolevanja su nevakcinisana deca, uzrasta do pet godina, potom imunokompromitovane osobe i starija lica.

Uzročnik se prenosi direktnim putem, kapljicama ili kontaktom sa respiratornim sekretom obolelog a najefikasnija mera prevencije je imunizacija dece određenog uzrasta i imunizacija osoba u vrlo visokom i visokom riziku.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari