U Zrenjaninu suđenje učesnicima prošlogodišnje blokade puta Zrenjanin - Beograd 1Foto: M.P./Danas

Učesnicima blokade puta Zrenjanin – Beograd iz decembra prošle godine, koji su protestovali zbog izmena Zakona o eksproprijaciji zemljišta, danas je pred Prekršajnim sudom u Zrenjaninu počelo suđenje.

Na ispitnom ročištu trojica pozvanih, od ukupno četvoro protiv kojih je MUP Srbije podneo prekršajne prijave za kršenje Zakona o javnom okupljanju, izjašnjavalo se o krivici.

Pozive da se odazovu na ročište pred Prekršajnim sudom početkom jula dobili su Ivan Živkov, zamenik predsednika Građanskog preokreta, Dragan Kleut, predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata i član Skupštine slobodne Srbije, Milan Pernat iz Pokreta ujedinjenih fantoma, dok Dušanu Kokotu, aktivisti, poziv nije uručen zbog promene adrese.

„Svi smo se izjasnili da nismo krivi i negirali smo prekršajnu odgovornost. Moj prvi utisak je to da policija koja tvrdi da zna ko su organizatori javnog skupa ne zna adresu jednog od onih protiv kojih pokreće postupak. Doživljavam ovo kao zloupotrebu pravosuđa i pritisak izvršne vlasti na svoje kritičare“ rekao je aktivista Ivan Živkov Danasu nakon izlaska iz sudnice.

I Dragan Kleut ističe da ne preuzima odgovornost koju pokušavaju da mu pripišu, jer je na okupljanje građana u celoj zemlji, pa i Zrenjaninu, pozvao Pokret „Kreni – promeni“.

„Nisam organizator i ne prihvatam bilo kakvu prekršajnu odgovornost. Ja sam životno zainteresovan za Zakon o eksproprijaciji i bio sam sa porodicom na skupu kako bih izrazio neslaganje, jer mi se njive od kojih živim nalaze na trasi novog auto – puta i treba da budu oduzete. Smatram ovo suđenje najobičnjijim pritiskom vlasti na ljude koji drugačije misle i javno izražavaju svoje stavove“, ocenio je za Danas Dragan Kleut.

Živkov, Kleut, Pernat i Kokot su samo nekolicina od više stotina učesnika blokade puta kod Linglonga, koji je održan početkom decembra prošle godine, kada su u Srbiji trajali protesti građana protiv izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu.

Prema policijskoj prijavi, Živkov je uz Dušana Kokota, Milana Pernata i Dragana Kleuta organizovao javno okupljanje, blokadu saobraćaja 4. decembra prošle godine, na magistralnom putu Zrenjanin – Beograd, kod gradilišta kineske fabrike autoguma Linglong, bez prijave nadležnom organu.

Policija je sudu kao dokaz dostavila video snimak blokade i objave na društvenim mrežama.

Podsetimo, više desetina hiljada građana blokirao je 4. decembra prošle godine magistralne puteve širom Srbije protestujući zbog usvajanja izmena Zakona o eksproprijaciji i Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koje je vlast nakon protesta povukla iz procedure, odnosno izmenila prema zahtevima demonstranata.

Protiv velikog broja učesnika prošlogodišnjih blokada policija je podnosila prekršajne prijave, a u više od 60 do sada održanih suđenja donete su oslobađajuće presude, od kojih su neke i pravosnažne.

U Zrenjaninu, do sada, nijedan postupak nije završen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari