U Zrenjaninu veliki protest 2. oktobra 1Foto: Miroslava Pudar

Na dan oslobođenja Zrenjanina, ispred Osnovnog suda, bićeo držan protest za vodu i vazduh u organizaciji više ekoloških udurženja. Kako prenosi Nova.rs, aktivista pokreta “Odbranimo reke stare planine” Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je u pitanju nastavak “ekološkog ustanka” koji neće stati.

-Nakon Zrenjanina idemo u Vrnjačku Banju, nakon čega nastavljamo dalje sa protestima u drugim mestima po Srbiji ,u kojima se sprovodi kontinuirani zločin nad prirodom. Biće nas svuda – poručio je Aleksandara Jovanoivć Ćuta u izjavi za Nova.rs.

Ovim se protestom, kako kaže Jovanović, zahteva da stanovnici Zrenjanin, nakon 17 godina dobiju čistu pijaću vodu i da se zaustavi izgradnja fabrike guma Linglong, koja preti da u ovom gradu zagadi vazduh.

-Nadležni treba da odgovore šta je sa fabrikom vode u Zrenjaninu, zašto to ne radi. Kad je u pitanju Linglong, da kažu gde su papiri, šta je sa studijom uticaja na životnu sredinu koja je rascepkana na nekoliko segmenta da bi se skrenula pažnja sa toga koliko će zlo da se desi kad 50.000 guma neko počne da proizvodi.Grad koji ima 100.000 stanovnika i koji nema vodu gotovo dve decenije, sada treba da ostane i bez vazduha-poručio je Ćuta.

Kako piše Nova.rs, među govoricima u Zrenjaninu trebalo bi da se nađu aktivisti iz Zrenjanina i Perleza, naučna savetnica sa Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju dr Dragana Đorđević, akademik Nenad Kostić, predsednik stranke Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović i aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta.