Da li Srbija ima bilo kakvu mogućnost da istraži ubistva na Kosovu posle oružanog sukoba u Banjskoj? 1Foto: Medija centar

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da će Srbija istražiti događaje koji su doveli do pucnjave u manastiru na severu Кosova za koji je Priština okrivila Beograd, kao i da će istražiti ubistvo kosovskog policajca.

Upitan da li veruje da će Srbija uspeti da istraži ovo ubistvo u Banjskoj, Momčilo Vidojević, predsednik Novog policijsko sindikalnog saveza, kaže za Danas da je Vučić “svašta nešto” i do sada izjavljivao, pa od toga nije bilo ništa.

– Naravno, ukoliko mu to bude u interesu naložiće njegovim slepim poslušnicima da “kao” sprovedu neku istragu. Rezultat te istrage biće onakav kakav njemu u datom trenutku bude odgovarao. To najavljivanje ili čak i samo sprovođenje istrage nema veze sa realnošću, već je to samo kompromis sa zapadom koji ga pritiska, a bacanje bolne prašine u oči građanima Srbije, posebno Srbima na KiM – smatra Vidojević.

Prema njegovim rečima, kada je Vučić “počistio” profesionalce iz bezbednosnih struktura na KiM, a stvorio Srpsku listu “kao kopiju diktatorske SNS stranke, od tog trenutka je prestala svaka mogućnost sprovođenja bilo kakvih realnih istraga na bilo kom delu KiM.

– Problem je u opasnom etiketiranju likova i medija bliskih Vučiću koje može dovesti i do ubistva, kao što je bio slučaj sa Oliverom Ivanoviem. Vučić će sve da uradi samo da ostane na vlasti, pa čak i Radojičića da isporuči Kurtiju – poručuje Vidojević.

Pre nekoliko dana u blizini manastira Banjska na Kosovu došlo je do oružanog sukoba, kada su trojica Srba i jedan kosovski policajac izgubili živote.

Punomoćnik potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević, potvrdio je u Radoičićevo ime da se on nalazio u nedelju u Banjskoj, na severu Kosova, te da je izvršio sve logističke pripreme za „pružanje otpora sprskog naroda Kurtijevom teroru“.

Radoičić je u saopštenju rekao i da sve dosadašnje metode otpora nisu dale nikakvo poboljšanje života već pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima.

„U takvoj atmosferi sam se odlučio na ovaj čin, jer su Kosov i Metohija moja zemlja, moja kuća, sastavni su deo moje države Republike Srbije i nasilno se od nas otimaju, a srpski narod se proganja sa konačnom namerom da se etnički KiM od Srba potpuno očisti“, naveo je, dodavši da su zato bili primoran na ovaj čin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari