Vučić za Rojters: Srbija će istražiti ubistvo policajca na severu Кosova 1Foto: printscreen /RTS

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za Rojters da će Srbija će istražiti događaje koji su doveli do pucnjave u manastiru na severu Kosova za koji je Priština okrivila Beograd. On je negirao bilo kakvu umešanost srpskih vlasti u događajima na Kosovu.

Vučić je istakao da je Beograd osudio ubistvo policajca i dodao da će Srbija “pokrenuti postupke pred nadležnim pravosudnim organima” i istražiti osumnjičene, nakon što je u nedelju kod manastira Banjska ubijen jedan pripadnik kosovske policije i trojica Srba.

„Koja su to sumnjiva krivična dela, to je pitanje za tužioca“, pitao je Vučić, optuživši kosovsku policiju da je ubila jednog od naoružanih napadača u glavu „sa udaljenosti od metar“ nakon što se predao, opisujući to kao „pogubljenje“.

Predsednik je za Rojters negirao navode predsednice Kosova Vjose Osmani da je Beograd podsticao nasilje, jer, prema njegovim rečima, Srbija neće imati koristi od toga s obzirom da bi to ugrozilo njenu poziciju u pregovorima sa Prištinom uz posredstvo EU.

„Zašto bi ovo bilo od koristi za Beograd? Šta bi bila ideja? Da uništimo našu poziciju koju gradimo godinu dana? Da ovo uništimo za jedan dan? Srbija ne želi rat“, rekao je Vučić.

Govoreći o Milanu Radoičiću, označio ga je kao jednog od najviših srpskih političara sa KiM i dodao da će ga tužilac pozvati na razgovor, jer je prema navodima vlasti u Prištini, prisustvovao pucnjavi.

Vučić je optužio premijera Aljbina Kurtija da želi da protera Srbe sa Kosova i da koči kompromisno rešenje neophodno za popravljanje odnosa Beograda i Prištine. Označio ga je “uzrokom svih problema na Kosovu, koji je doveo do svega ovoga”, te da je Kurtijevo odbijanje da formira Zajednicu srpskih opština podstaklo tenzije koje su dovele do nasilja u Banjskoj.

“Za nas je pozicija na Kosovu očigledno zastrašujuća, ali moramo da budemo uz svoj narod i da se trudimo da sačuvamo mir. Rešenje je uvek u dijalogu”, poručio je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari