Eparhija raško-prizrenska SPC: Netačna je izjava Veslija Klarka 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Eparhija raško-prizrenska saopštila je da ih dubuko zabrinjava današnja izjava penzionisanog američkog generala Veslija Klarka o nedavnim događajima na severu Kosova, zbog njegove netačnje tvrdnje da je u manastiru Banjska navodno „bilo uskladišteno oružje“.

Eparhija je u svojim saopštenjima jasno prenela ono što je pronašla i Kosovska policija i Euleks, a to je da je u objektu koji je van manastirakog kompleksa i koji u trenutku najnovijih dešavanja iguman manastira i bratija nisu bili u stanju da kontrolišu, a u koji su naoružana lica 24. septembra samostalno ušla, ostavljen jedan deo oružja i opreme prilikom njihovog povlačenja.

Posle detaljnog pregleda manastira, koji su obavili Kosovska policija i Euleks u prisustvu igumana Danila, utvrđeno je da u samom manastiru nije bilo skladišteno nikakvo oružje, jer je to suprotno duhovnoj ulozi Crkve koja se protivi svakom vidu nasilja, navodi se u saopštenju.

„Ova proizvoljna izjava penzionisanog američkog generala ne doprinosi izgradnji mira, već podstiče širenje netačnih informacija i ugrožava objekte i imovinu Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji“, ističe Eparhija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari