Bivši komandant NATO Vesli Klark komentarisao događaje u Banjskoj, povezao ih sa Ukrajinom 1Printskrin RSE

Američki general u penziji Vesli Klark (Wesley Clark) izjavio je da bi napad u Banskoj trebalo da zabrine Evropsku uniju i NATO jer predstavlja pravi problem za stabilnost Balkana.

Komandanta evropskih snaga NATO-a tokom intervencije u bivšoj Jugoslaviji 1999. ocenio je da dešavanja na Kosovu imaju veze s nasiljem u Ukrajini, dodajući da „Rusiji, koja Srbiju koristi kao svog agenta, odgovara nemirno stanje na Kosovu u hibridnom ratu koji vodi“.

„Rusija bi želela veću nestabilnost na Balkanu, koja bi NATO-u odvukla pažnju. Ona želi da prikaže da demokratija ne funkcioniše“, rekao je Klark.

On je rekao da je oružje koje su zaplenile kosovske vlasti posle sukoba u Banjskoj, u kojem su poginuli jedan policajac i trojica napadača srpske nacionalnosti, verovatno došlo iz Srbije, kao i da su tu akciju verovatno koordinirali ili bar prećutno odobrili srpski specijalci.

„Ko su bili ti ljudi na severu Kosova, njihove veze sa srpskim specijalnim snagama i vlastima Srbije – to je ono što treba utvrditi“, rekao je penzionisani američki general.

Dodao je da uznemirava što se ispostavilo da je u manastiru Srpske pravoslavne crkve bila uskladištena velika količina oružja i izrazio nadu da će KFOR instistirati da sve to bude provereno.

„Takvih slučajeva je bilo i tokom naših ranijih iskustava na Balkanu devedesetih godina, kada su pojedini manastiri bili uporišta srpskog nacionalizma, što nije isključivalo njihovo korišćenje kao arsenala naoružanja“, rekao je Klark.

Povodom navoda kosovskih vlasti o učešću potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića u napadu na Policiju Kosova, Klark je rekao da se to može protumačiti kao „dodatni dokaz saučesništva srpskih vlasti – što ugrožava postizanje sporazuma o autonomiji srpske zajednice za čiju primenu se zalažu SAD i Evropska unija.

Klark je rekao da bi to moglo ukazivati na veću povezanost incidenta s državom Srbijom, njenim policijskim i vojnim strukturama, što bi, kako je naveo „moglo dovesti do ozbiljnih poremećaja unutar Kosova“.

Bivši komandanta evropskih snaga NATO-a rekao je da je incident u Banjskoj naneo štetu za dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

„U njemu treba da učestvuju razumni državnici koji će se založiti da ovakve stvari treba da prestanu. Vreme je da se nezavisnost Kosova prizna, da se krene napred i uspostavi mir u regionu. Ali, to se nije dogodilo i nije verovatno da će se desiti. Snaga međuetničke mržnje, čije nasleđe traje duže od jednog veka, toliko je moćna – da mislim da je potrebno da se nacije Evrope i SAD udruženim snagama bave time“, rekao je Klark.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari