"Ubistvo premijera najstrašniji događaj za Srbiju u 21. veku": U Zrenjaninu skup posvećen Zoranu Đinđiću 1foto EPA/SRĐAN SUKI

Veliki skup posvećen dr Zoranu Đinđiću održaće se u subotu, 11. marta, u 11 časova, u centru Zrenjaninu, u organizaciji porketa Novi optimizam, a učešće su najavili građani iz različitih gradova.

Kako navode u Pokretu „Novi optimizam“, na Trgu dr Zorana Đinđića povodom obeležavanja 20 godina od njegovog ubistva očekuju se, pored Zrenjaninaca, građani Subotice, Kikinde, Vrbasa, Stare Pazove, Novog Sada, Beograda, Šapca, Valjeva, Kragujevca, Vršca, Pančeva, Požege.

„Zovu me i javljaju se sardanici, prijatelji, aktivisti sa svih strana. Važno je da se zajedno setimo šta nam je to oduzeto pre 20 godina i koja je to zaostavština prvog demokratski izabranog premijera Srbije. Naša zajednička odgovornost je sećanje na Zorana Đinđića i sve ono što nam je on dao – viziju moderne Srbije“, kaže za Danas Branislav Grubački Guta iz Pokreta „Novi optimizam“.

Proteklih dana u Zrenjaninu je održana konferencija za novinare na kojoj su najavljene aktivnosti za u vezi sa skupom u subotu.

Grubački je ocenio da je ubistvo dr Zorana Đinđića najstrašniji događaj za srpsko društvo u 21. veku i istakao da je sećanje na prvog demokratskog premijera neophodno jer je to tragedija sa kojom se Srbija još uvek nije sasvim suočila.

“Pre 20 godina je streljan prvi demokratski premijer Srbije dr Zoran Đinđić. Ta činjenica je do te mere tragična da danas svako ko iole promišlja stvarnost ne može da shvati domete tragedije tog čina”, rekao je Grubački.

On je podsetio da je on 2003. godine kao poslanik u Narodnoj Skupštini, koji je izabrao dr Zorana Đinđića za premijera, bio svestan strašnog perioda koji Srbiji predstoji.

“Posle tog nemilog događaja koji je, možda, jedan od najstrašnjih događaja u 21. veku koji je snašao srpskog društvo i srpsku demokratiju, ja sam izašao iz političkog života iz prostog razloga jer se nisam pomirio sa činjenicom kako su politički akteri, između ostalog, i oni kojima sam ja pripadao, tretirali taj čin”, naglasio je Grubački.

Objasnio je da je nakon toga osnovan Pokret „Novi Optimizam“ koji je svake godine na tribinama sa građanima, kako 5. oktobra, tako i 12. marta, pokretao važne društvene teme.

“Želili smo da ljude podsetimo koliko su ta dva datuma važna, kako peti oktobar tako i velika nesreća streljanje prvog demokratskog premijera 12. marta, kao tragedija koja je Srbiju promenila i iz koje se još uvek nije izvukla”, ocenio je Grubački.

Prema njegovim rečima, nakon nekoliko godina bavljenja ovom temom „Novi Optimizam“ je, kao zrenjaninska organizacija, 2008. godine na petogodišnjicu od ubistva Zorana Đinđića, inicirao prikupljanje potpisa za preimenovanje jednog od zrenjaninskih trgova u ime ubijenog premijera.

Kako je objasnio, tadašnja lokalna vlast na čelu sa DS uvažila je tu inicijativu i dve godine kasnije, 9. maja, na Dan pobede i Dan Evrope, drugi po veličini trg u Zrenjaninu dobio naziv Trg dr Zorana Đinđića.

“Zrenjaninska javnost je svojim kapacitetima tretirala godišnjicu ubistva, na način na koji je mogla ili koliko je imala snage. Mi smo pomislili pošto je „Novi Optimizam“ potekao iz Zrenjanina upravo ovde želimo da obeležimo 20 godina od ubistva dr Zorana Đinđića i to na samom Trgu dr Zorana Đinđića”, poručio je Grubački.

Obeležavanje dve decenije od ubistva prvog demokratskog premijera Srbije Zorana Đinđića u subotu, 11. marta, u 11 časova, u Zrenjaninu, na Trgu dr Zorana Đinđića, počeće polaganjem venaca, posle čega će se prisutnima obratiti profesor FPN u Beogradu Čedomir Čupić.

Na istom mestu, glumac Igor Filipović podsetiće nas na Đinđićeve poruke nade i optimizma, izrečene u njegovom kratkom političkom veku, ali koje su postale vizija moderne Srbije.

Sećanje na Zorana Đinđića nastavićemo u Klubu Zona (adresa Sarajlijina 2A), gde nas očekuje predavanje sociološkinje iz Zrenjanina Senke Jankov. Uslediće i emitovanje inserata iz filma “Ima nade – dr Zoran Đinđić u Zrenjaninu” autora Dušana Juvanina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari