Učenici subotičkih osnovnih i srednjih škola svesni važnosti dobrovoljnog davalaštva krvi 1Foto: Crveni krst Subotica - Gradska organizacija (zvanična Fejsbuk stranica)

Crveni krst Subotica pozvao je subotičke osnovce i srednjoškolce da učestvuju na konkursu „Krv život znači“ koji je otvoren do 31. marta. Kako za Danas kaže stručna saradnica u ovoj organizaciji, Nevena Lukić, „primećeno je da, kada se veći broj dece odazove konkursu, roditelji se češće odazivaju na akcije dobrovoljnog davanja krvi“.

„Deca najverovatnije o tome razgovaraju sa roditeljima i sa nastavnicima, i mi vidimo kroz njihove radove da im tema nije strana, da nemaju taj neki strah, nego da su izuzetno kreativni“, navodi Lukić.

Kako kaže, prošle godine su učenici bili veoma uspešni i pristigao je veliki broj lepih i kreativnih radova.

„Usmereno je na to kako školarci vide dobrovoljno davalaštvo krvi, a deca shvataju to kao nešto što je dobro, normalno, zdravo i veoma značajno. Što su starija deca, to su i svesnija. Prošle godine je jedno dete iz osnovne škole osvojilo treće mesto za likovni rad a učenici iz Medicinske srednje škole su osvojili drugo mesto za video spot“, napominje Lukić.

Ćelije se obnavljaju, krvna slika je bolja

Nevena Lukić podseća da mladi već od 18 godina mogu dati krv.

„Mi zajedno sa transfuziologijom imamo zajedničke kalendarske akcije gde posećujemo sve srednje škole i tada se pre same akcije radi motivaciono predavanje, koje rade naši volonteri i stručna služba, gde se maturantima objašnjava značaj dobrovoljnog davalaštva krvi. Koje su pripreme, zašto je bitno da oni dođu da daju krv, kako da steknu zdrave navike“, kaže Lukić.

Učenici subotičkih osnovnih i srednjih škola svesni važnosti dobrovoljnog davalaštva krvi 2
Foto: Crveni krst Subotica – Gradska organizacija (zvanična Fejsbuk stranica)

Dodaje i da je dobrovoljno davalaštvo krvi dvostruka dobit – kako za davaoca krv, tako i za primaoca.

„Kod davaoca krvi se kontroliše zdravlje. Muškarci mogu dati krv na svaka tri meseca, a žene na svaka četiri meseca, zbog depoa gvožđa. Prolazi se lekarski pregled za svako davanje i samim tim, kada se daje krv, ćelije brže i bolje rade, one se obnavljaju brže i krvna slika je bolja“, objašnjava Lukić.

Konkurs „Krv život znači“ se održava svake godine, a u Crvenom krstu Subotica su pozvali i direktore škola da motivišu svoje zaposlene i učenike.

„Postoje više načina da se deca umetnički izraze, to može biti neki literarni ili likovni rad, kroz informatiku, da naprave neki plakat, mogu da osmisle neku sms poruku, znači bilo kakav kreativan grupni ili pojedinačni rad dolazi u obzir“, objašnjava Lukić.

Radovi će se prikupljati do 8. aprila, kada će tročlana nezavisna komisija Crvenog krsta Subotica izabrati najbolje radove koji idu dalje na takmičenje, a učesnike očekuju i vredne nagrade.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari