Užice: Učenicima prvog razreda osnovne škole besplatan školski pribor i po 5.000 dinara 1Foto: Grad Užice

Deca, koja će ove školske godine početi da pohađaju prvi razred u užičkim osnovnim školama, dobiće po 5.000 dinara iz gradskog budžeta, a ranije im je poklonjen školski pribor.

To je danas saopštila gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević, prilikom posete OŠ „Dušan Jerković“, kada je novim osnovcima i njihovim roditeljima poželela srećan početak školske godine.

„Svi smo odavno čekali da đaci počnu normalno da idu u školu. Preživeli smo tešku godinu. Pandemija nije završena, ali deca moraju da idu u školu, da stiču nova znanja“, poručila je gradonačelnica i poželela deci da se „druže, da kroz igru uče prva slova i brojeve i da porastu u dobre ljude“ .

Ona je pozdravila i mališane u privatnoj Predškolskoj ustanovi Kockica i istakla da je, na poslednjoj sednici gradske skupštine, odlučeno da se uveća učešće lokalne samouprave u ceni boravka dece u vrtićima sa 50 na 70 odsto.

„Time se stiču uslovi i za proširenje kapaciteta Predškolske ustanove Kockica što će smanjiti broj dece koja čekaju prijem u Predškolsku ustanovu Užice, čiji osnivač je Grad“, poručila je gradonačelnica.

Zbog pogoršane epidemijske situacije u gradu, umesto 1.septembra, slične svečanosti su priređene u dvorištima svih užičkih osnovnih škola, u kojima je ove godine u prvi razred upisano 656 učenika.

Na tim skupovima, deci i njihovim roditeljima, obratili su se gradski funkcioneri.

Kombinovana nastava u srednjim školama

Zbog nepovoljne epidemijske situacije, Užice je jedan od 15 gradova u Srbiji u kome će srednjoškolci pohađati kombinovani model nastave.

Za njih oko 3.890, organizovaće se nastava u školi i nastava na daljinu, a odeljenja će bti podeljena u grupe.

Milica Prljević, direktorka Ekonomske škole kazala je za užički portal Zoomue da „neće biti problema sa novim modelom i da će profesori, na pravi način, uspeti da uključe đake u rad“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari