Učenik OŠ „Skadarlija“ doneo nož u školu, direktorka potvrdila da je suspendovan 1Foto: N. Kovačević

Posle incidenata u OŠ „Vladislav Ribnikar“ i „Sveti Sava“, i u OŠ „Skadarlija“ je jedan učenik sedmog razreda doneo nož u školu.

Tu informaciju objavio je Đorđe Miketić, predsednik beogradskog odbora stranke Zajedno, na svom profilu na društvenoj mreži Iks (X), ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor škole šta se tačno dogodilo.

Mirjana Sloboda, direktorka OŠ „Skadarlija“, kratko je za Danas rekla da je postupak u toku i da dok ne prođe ne može da daje zvanične izjave.

„OŠ Skadarlija na Dorćolu – novi slučaj donetog noža i dugotrajnog vršnjačkog nasilja bez reakcije. Roditelji su mi se obratili zbog nereagovanja i pokušaja zataškavanja dugoročnog vršnjačkog nasilja od učenika OŠ „Skadarlija“. Roditelji u ponedeljak najavljuju protest, jer iako je više puta prijavljivano nasilničko ponašanje ovog učenika, koji šamara i maltrerira druge učenike, slučaj se zataškava. Roditelji su jako uznemireni jer je ove nedelje poneo „leptir“ nož u školu. Snimak postoji, ali se i dalje čekalo, tajilo“, napisao je Miketić.

 


On je upitao da li čekamo novu tragediju i hoćemo li se nakon užasa 3. i 5. maja, i bezbroj drugih slučajeva koji su jedva dospeli u javnost, konačno opametiti.

„Hoćemo li naučiti da strogo poštujemo procedure, svako nasilje odmah prijaviti školi, a u slučaju posedovanja oružja i policiju“, pita Miketić.

U Ministarstvu prosvete za Danas kažu da je, prema informacijama kojima raspolažu, škola u petak popodne, odmah nakon pritužbi da je jedan od učenika u školu doneo nož, postupila u skladu sa procedurama.

„One podrazumevaju da se sa roditeljima učenika obavi razgovor, održi sastanak Tima za prevenciju nasilja, koji procenjuje nivo nasilja i odlučuje o vaspitnim i disciplinskim merama koje se preduzimaju u odnosu na učenika koji je vršio nasilje, kao i o merama podrške za ostale učenike. U zavisnosti od procene Tima, u rešavanje situacije može biti uključena i policija ili Centar za socijalni rad“, naveli su iz Ministarstva.

Podsećaju da u slučaju nasilja među učenicima, u školi ili van škole, u skladu sa zakonom, Protokolom o postupanju ustanove u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, postupa škola.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, u OŠ „Skadarlija“ je za danas zakazan vanredni sastanak Saveta roditelja.

U roditeljskim viber grupama se deli navodno saopštenje, odnosno demanti koji je direktorka uputila jednom mediju, u kojem ne negira da je učenik doneo nož, već da nije tačno da nadležni u ustanovi ćute i da žele da prikriju ovaj slučaj.

U tom dopisu piše da je za manje od 24 sata od dobijanja informacije obavljen razgovor sa roditeljima učenika i učenikom, održan je sastanak Tima za zaštitu učenika od nasilja, doneta odluka o suspenziji učenika do okončanja disciplinskog postupka, te da su o svemu obavešteni Školska uprava Beograd, Ministarstvo prosvete, PS Stari grad, Centar za socijalni rad i Sektor za inspekcijski nadzor Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu.

Takođe piše da su zakazani vanredni sastanci Saveta roditelja i Školskog odbora.

Po objavljivanju ovog teksta od direktorke OŠ „Skadarlija“ je stigao pisani odgovor, na naše pitanje koje smo joj jutros uputili.

Ona je demantovala „navode u medijima koji se tiču nasilja u OŠ ’Skadarlija’ i navodnog zataškavanja“.

„Po dobijanju informacije, u petak po završetku časova, o sumnji na nasilje, tačnije da jedan učenik donosi nož-leptir u školu, preduzete su sve mere u skladu sa Protokolom. Odmah je obavljen razgovor sa roditeljima učenika za koga se sumnja da je doneo nož u školu. U subotu je održan sastanak školskog Tima za sprečavanje nasilja. Na predlog Tima direktorka škole je donela rešenje o udaljavanju učenika sa neposredne nastave, od danas, i učenik će, do okončanja disciplinskog postupka, nastavu pratiti onlajn“, navela je Mirjana Sloboda.

Ona je dodala da su o saznanjima i preduzetim aktivnostima obavešteni Ministarstvo prosvete, PS Stari grad, kao i Centar za socijalni rad, i da je poslato obaveštenje roditeljima.

„Naglašavam da je bezbednost učenika prioritet naše škole i nema govora o zataškavanju. Svi u školi dele mišljenje da je dobra saradnja sa roditeljima ključna i u najboljem interesu svih učenika. Zbog toga smo, za danas popodne, zakazali sastnak Saveta roditelja, kako bismo im izložili činjenice i otvoreno razgovarali o situaciji“, ističe direktorka OŠ „Skadarlija“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari