Učesnici skupa o tužilaštvu: Novi zakoni dobri u teoriji ali njihova primena ključna 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Novi zakoni o javnom tužilaštvu dobro su napisani i doprineće smanjenju politizacije tužilaštva ali je važno da budu dosledno primenjeni u praksi, ocenjeno je danas na konferenciji „Novi tužilački zakoni i borba protiv korupcije“.

Potpredsednik Visokog saveta tužilaštva Miroslav Đorđević rekao je na skupu u Beogradu da je reforma javnog tužilaštva bila naporna, ali da je donošenje zakona tek prvi korak.

„Neophodno je da u skorijem periodu donesemo niz podzakonskih akata koji će detaljno regulisati ovu materiju, a naravno da je implementacija važna zato što zakon nije papir koji služi sam sebi“, kazao je Đorđević.

Državna sekretarka u Ministarstvu pravde Bojana Šćepanović ocenila je da će novi zakoni doprineti smanjenju politizacije tužilaštva i dodala da je „stvoren ambijent u kom će građani moći brzo i lako da ostvare prava“.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva ocenila je da je pozitivna promena što će tužioce ubuduće birati njihove kolege, a ne političari.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Jan Bratu ocenio je da korupcija uništava poverenje građana u pravosudni sistem i da je neophodno iskoreniti je, a da novi zakoni mogu tome da doprinesu.

„Tužioci sada imaju apsolutnu samostalnost u donošenju odluka i tužilački sistem više nije hijerarhizovan“, naveo je Bratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari