Udruženja građana: Ani Mihaljici ne bi bila vraćena deca da nije bilo protesta i pritiska javnosti 1Foto: 021.rs

Majci iz Novog Sada Ani Mihaljici Centar za socijalni rad ne bi vratio decu da nije bilo protesta i pritiska javnosti, saopštila su danas udruženja građana Lekari i roditelji za nauku i etiku, NoVa, Pravo na izbor i Glas duše.

Ova udruženja su u zajedničkom saopštenju navela da „neke institucije u Srbiji rade nezakonito“, ali da građani imaju moć da utiču na njih, a u tome su im saveznici „časni mediji“.

„Sada nastavljamo borbu i za ostalu obespravljenu decu, majke, očeve, porodice. Pozivamo sve one kojima su institucije uzurpirale zakonska prava da ne ćute. Ma koliko delovalo traumatično javno istupanje, ono je često jedini put do pravde“, stoji u saopštenju.

Ta udruženja su dodala da zahtevaju da se ukine zakon koji omogućava strancima da usvajaju decu iz Srbije, zatražili su i reviziju rada svih Centara za socijalni rad u Srbiji, pravosnažne odluke sudova po njihovim rečima treba da budu osnov za postupanje Centara za socijalni rad i u saopštenju su tvrdili da je neophodno izmeniti zakon kojim se „teško diskriminišu nevakcinisana deca“.

Udruženja građana su se zahvalila Zaštitniku građan koji je pokrneuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Centra za socijalni rad u Novom Sadu.

Deca Ane Mihaljice biće vraćena biološkoj porodici uz mere korektivnog nadzora u trajanju od tri meseca, saopštio je danas Centar za socijalni rad.

Troje dece od tri, šest i 10 godina Centar je privremeno oduzeo od majke i smestio ih u Sigurnu dečiju kuću tokom novembra prošle godine, a grupa građana koja je smatrala da su deca neosnovano oduzeta je početkom marta je organizovala proteste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari