Udruženje Ekomar iz Kragujevca traži zaštitu ekosistema jezera Bubanj 1Ilustracija Foto: Dejana Majstorović

Udruženje za promociju i ekološki marketing prirodnih vrednosti „Ekomar“ zatražilo je danas od nadležnih u gradskoj upravi da preduzmu mere da se ekosistem jezera Bubanj zaštiti i očuva na adekvatan način budući da je u njegovoj blizini planirana izgradnja objekta.

Udruženje „Ekomar“ se sa tim zahtevom obratilo Odeljenju za urbanizam i stambene poslove Grada Kragujevca povodom Urbanističkog projekta za urbanističko-arhitektonsku razradu lokacije za izgradnju višeporodičnog poslovno-stambenog objekta u blizini jezera Bubanj.

Ekomar traži da bude sproveden postupak procene uticaja na životnu sredinu, kao i neophodne hidrološke studije.

Dodaju da se, iako se u dokumentaciji to ne navodi, u blizini planiranog objekta nalazi i Bubanj česma, koja je Odlukom Vlade Srbije iz 1997. godine utvrđena za kulturno dobro – spomenik kulture.

Prethodnih dana udruženje je dobilo više molbi građana da se preduzmu adekvatne mere za zaštitu lokacije.

Udruženje je izrazilo posebnu zabrinutost zbog dela teksta u dokumentaciji, i traži pojašnjenje da li je planirano da deo kišnih i atmosferskih voda bude preusmeren u jezero.

„Podsećamo da ulivanje atmosferskih voda koje bi se slivale preko saobraćajnica, parkinga i gradilišta može značajno da ugrozi ekosistem jezera Bubanj“, navodi se u pismu Ekomara.

Od nadležnih je zatraženo da uvaže ove primedbe i preduzmu sve neophodne mere da se zaštiti ovaj značajan ekosistem za građane Kragujevca.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Udruženje Ekomar iz Kragujevca traži zaštitu ekosistema jezera Bubanj”

  1. Možda bi čitaocima bilo zanimljivo napomenuti da je udruženje Ekomar jako blisko povezano sa profesorom Simićem sa kragujevačkog PMF-a koji je svojevremeno zdušno podržavao izgradnju mini-hidroelektrana (pa i vaš list je objavljivao teskstove profesora Simonovića na tu temu). Odjednom su od pobornika hidroelekrana postali njihovi žestoki protivnici. Poznavaoci prilika u gradu na Lepenici neće biti iznenađeni jer dotičnog profesora uglavnom motivišu cifre, a tokovi možda presušuju pa se traže novi izvori

    • Hvala na upozorenju! Danas je lažno predstavljanje normalna stvar. Ne znam ništa o ovome, ali se čudim da nisu reagovali na seču drveća i rastinja oko jezera, zbog onih idiotskih staza i klupa? I tu se, pretpostavljam, radi o nekakvoj „ugradnji“ ! Ja živim 57g. na Bubnju i ne znam kako da reagujem! Kome da se obratim, možda znate? Ovo je zločin prema ljudima i prirodi!

  2. Koja česma i ekologija, pa tu sleću zaštićene vrste ptica o tome je reč a ne o biljkama i česmi. Gde su ekolozi sa PMF ? Gde su ekolozi iz JP Urbanizam ? Pa jel moguće da mi izdvajamo iz poreza za njihove plate a da oni ovako uništavaju grad ! Da li je istina da je planom rukovodila Izvršna direktorka iz SNS Vesna Milošević ! Kako neko ko je voli baš grad može da dopusti solitere pored jetera. Da li ima ijednog čestitog stručnjaka koji će da reaguje ili treba da trpimo zulum te SNS direktorke. Dašiću sram te bilo !

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.