Udruženje Krokodil: Prikupljen novac za plaćanje kazne Aidi Ćorović 1foto FoNet Zoran Mrđa

Na inicijativu Udruženja Krokodil i Feminističke antifašističke mreže, zahvaljujući individualnim donacijama šezdesetdvoje građana Srbije, regiona, Evrope i sveta, prikupljen je novac za uplatu kazne kako bi se se sprečio odlazak aktivistkinje Aide Ćorović u zatvor nakon presude Prekršajnog suda, saopštilo je udruženje Krokodil.

Udruženje će tom akcijom, kako se navodi, pokušati da „spreči odlazak Aide Ćorović na odsluženje dvomesečne kazne zatvora“, 22. marta, a novac će biti uplaćen na račun Prekršajnog suda.

„Nadamo se da će rešenje, po kojem se obustavlja obavezno izvršenje, biti izdato u što kraćem roku“, navodi udruženje Krokodil.

Aktivistkinja Aida Ćorović ima rok da se do petka 22. marta javi u KPZ Padinska skela, a kako je renaije najavila, planira da se tamo pojavi upravo tog dana u 10 sati ujutru.

Udruženje je pozvalo građane se pridruže Aidi Ćorović ispred KPZ Padinska skela.

„Da pokažemo da se upravo mi, građanke i građani, udružujemo kako bismo ovog puta od nasilja autoritarne države i njenog represivnog instrumentarija odbranili Aidu Ćorović, a nekog sledećeg puta bilo koga drugog ko se nađe u sličnoj situaciji“, navodi uj saopštenju udruženje Krokodil.

Aida Ćorović potvrdila je 14. marta FoNetu da je dobila rešenje Prekršajnog suda da se u roku od osam dana javi na izdržavanje zatvorske kazne zbog toga što je jajima gađala mural Ratka Mladića u Beogradu i da bi, po tom rešenju, trebalo da bude maksimalno 60 dana u Kazneno-popravnom zavodu u Padinskoj skeli.

Ona je ocenila da je rešenje aktivirano zbog njenog nedavnog učešća na festivalu „Rebedu“ u Dubrovniku presuda doneta u novembru prošle godine,

„Čak i da imam 100.000 dinara, neću da platim kaznu jer smo Jelena Jaćimović i ja, tog dana kada sam gađala mural, branile zakone ove zemlje“, rekla je Aida Ćorović.

Ona je navela da se mnogo njenih prijatelja ponudilo da plati kaznu umesto nje i da to ne može to da spreči, ali da ne želi da plati kaznu.

Vlast u Srbiji je presudom pokazala da štiti ratne zločince, rekla je Ćorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari