Udruženje "Nauči me" traži da se u Skupštini organizuje javno slušanje o kriterijumima pri zaposlenju u školama 1Foto: Nenad Kovačević

Udruženje „Nauči me“ traži da se u Skupštini Srbije, pred odborom za obrazovanje organizuje javno slušanje na temu jasnih i transparentnih kriterijuma pri zaposlenju u školama i iščekuju priliku da se razmotri zakonska regulacija ovog pitanja kako bi bila obavezujuća za sve škole u Srbiji.

Početkom ove godine članovi udruženja „Nauči me“ iz Niša pokrenuli su inicijativu „Pošteno do posla u školama“ sa ciljem da se pokrene pitanje donošenja jasnih kriterijuma pri zapošljavanju nastavnika u školama, jer da bismo imali kvalitetno obrazovanje, potreban nam je i kvalitetan kadar.

„Trenutna procedura primanja u stalni radni odnos podrazumeva široka ovlašćenja direktora koji najpre raspisuje konkurs, zatim imenuje tročlanu komisiju koja proverava priloženu dokumentaciju i obavlja razgovore s kandidatima, a na osnovu finalnog izveštaja komisije direktor odlučuje ko će biti primljen u radni odnos. Kad su u pitanju kriterijumi za odabir kandidata, zakon ne nudi precizna i transparentna uputstva kojim bi se članovi komisije i direktori vodili. Ukoliko kandidat ima odgovarajuće obrazovanje, nije krivično gonjen, državljanin je Republike Srbije i zna srpski jezik, a uz to je i zdravstveno sposoban za rad s decom – ispunjava sve kriterijume koji su zakonom predviđeni“, navode iz ovog udruženja.

U istraživanju koje su sproveli utvrdili su da je od 1.576 škola u Srbiji, samo osam škola iskoristilo svoje pravo da donese dodatne kriterijume, smernice ili sistem bodovanja kojim se konkursna komisija rukovodi.

„Odsustvo jasnih kriterijuma otvara vrata netransparentnom i nejednakom postupanju kad je u pitanju zaposlenje nastavnog kadra u školama na državnom nivou“, ocenjuju iz udruženja „Nauči me“.

Ppočetkom ove godine sastali su se sa predstavnicima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predstavnicima Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo, kada je prepoznat značaj kreiranja liste kriterijuma.

Nakon toga su organizovana tri sastanka – sa nastavnicima, roditeljima i direktorima na kojima je predstavljena inicijativa i na kojoj se diskutovalo na temu koji kriterijumi bi trebalo da se nađu na ovoj listi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari