Udruženje romskih studenata: Nije vreme za slavlje, u Srbiji 5.366 romskih domaćinstava nema vodu za piće 1Foto: Stefana Savić

Povodom Svetskog dana Roma Udružene romskih studenata ukazalo je da nije vreme za slavlje kada u Srbiji još uvek 5.366 romskih domaćinstava nema vodu za piće.

„Na ovaj dan po običaju  političke i kulturne eliteromskog i većinskog naroda fotografišu se u svečanom okruženju dok većina pripadnika našeg naroda živi u siromaštvu od kojih mnogi bez vode. Nažalost već treću godinu zaredom postavljamo istu fotografiju na Svetski dan Roma“, poručuje u saopštenju predsednik Udruženja romskih studenata Nenad Vladisavljev.

Udruženje romskih studenata: Nije vreme za slavlje, u Srbiji 5.366 romskih domaćinstava nema vodu za piće 2
Foto: Udruženje romskih studenata

Podsećaju da su na ovaj dan, 8. aprila 1971. godine utemeljeni opšti elementi romskog nacionalnog identiteta.

„Danas 50 godina kasnije Romi kao najbrojnija manjina u zemlji za razliku od drugih nacionalnih manjina nema Zavod za kulturu, službenu upotrebu  maternjeg jezika i štampano glasilo na romskom jeziku. Nije vreme za slavlje!“, ukazuju Vladisavljev.

Naglašavaju da nije vreme ni za fotografisanje ni čestitke, već da elita romskog naroda počne ozbiljno da radi.

Podsetimo, ranije danas i Zaštitnik građana Zoran Pašalić, povodom Svetskog dana Roma, ukazao je na to da su Romi i dalje najviše diskriminisana i marginalizovana društvena grupa, iako su najbrojnija manjinska zajednica u Evropi. Pašalić je istakao i da ključne prepreke u procesu integracije Roma još nisu otklonjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari