Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu: Čekamo odluku tužilaštava o krivičnoj prijavi protiv Rio Tinta 1Foto: EPA-EFE/MICK TSIKAS

Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu Marija Alimpić čeka odluku osnovnog tužilaštva u Loznici, povodom krivične prijave koju je podnelo protiv kompanije Rio Tinto za subverzivne delatnosti, korupciju i uznemiravanje javnosti, rekla je danas predstavnica tog udruenja  Marija Alimpić.

Krivična prijava je podneta je Rio Tinto deli donacije i vaučere vlasnicima parcela na kojima se nalaze bušotine, napravljene pre ukidanja projekta „Jadar“ za istraživanje litijuma.

„Projekat ‘Jadar’ ne postoji, kompanija Rio Tinto ne bi smela da govori i dalje o njemu i uznemirava javnost“, rekla je Alimpić za Betu.

Vlada Srbije ukinula je u januaru 2022. godine Prostorni plan područja posebne namene za projekat eksploatacije i prerade minerala jadarita „Jadar“, kao i odluku o formiranju Radne grupe za implementaciju tog projekta.

U Uredbi kojom je ukinut Prostorni plan navedeno je da će nadležni organi bez odlaganja staviti van snage pojedinačne akte, donete radi realizacije Uredbe, kao i da će nadležni organi bez odlaganja obustaviti sve postupke koji su započeti na osnovu Uredbe.

Alimpić je rekla da predstavnici Rio Tinta vlasnicima parcela gde se nalaze bušonine, napravljenje zbog istraživanja pre donošenja Uredbe o ukidanju prostornog plana posebne namene, dele vaučere koji se unovčavaju u prodvanicama, podelom iznosa sa trgovcima.

Dodala je da je ta kompanija u SAD već osuđena za korupciju i platila je kaznu 15 miliona dolara zbog kršenja zakona o koruptivnim praksama jer je pokušala da preko veze dobije dozvole za rudarenje u Gvineji.

„Tužilaštvo se nije proglasilo nenadležnim za našu krivičnu prijavu i dalo je nalog policiji da prikupi dokaze“, rekla je Alimpić.

Rio Tinto je, prema njenim rečima, letos pozvao studente za praksu u skoro svim delatnostima, od starih zanata do poljoprivrede, ali ne i za rudarsku delatnost, pa je pitanje ko im je dozvolio da se bave obrazovanjem.

Na sajtu komapnije Rio Tinto navedeno je da poštuje odluku Vlade Srbije iz januara 2022. da van snage stavi pojedinačna akta za realizaciju Projekta „Jadar“.

„Kao kompanija koja je više od 20 godina prisutna u lokalnoj zajednici, odgovorno ćemo održavati zemljište i objekte koji su u našem vlasništvu i njima ćemo upravljati u najboljem interesu zajednice i životne sredine. U julu 2021. godine opredelili smo 2,4 milijarde dolara za realizaciju projekta u Srbiji, pod uslovom da dobije sva neophodna odobrenja, dozvole i licence, uz stalnu saradnju sa lokalnom zajednicom, Vladom Srbije i civilnim sektorom“, navela je kompanija.

Dodaje se da Rio Tinto „ostaje posvećen razvoju i unapređenju Projekta ‘Jadar’ i prepoznaje da u daljem napredovanju projekta mora slušati i poštovati stavove svih zainteresovanih strana“.

„Strategija nam je da predloženi podzemni rudnik realizujemo na bezbedan način u saradnji sa Vladom Srbije“, navedeno je na sajtu te kompanije.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović ocenila je pre dva dana da bi izadom Studije o proceni uticaja na životnu sredinu dobili mišljenje struke da li i kako Srbija može da koristi litijum kao razvojnu šansu.

Ona je u intervjuu za Politiku navela da bi ta studija bila osnov za pokretanje šireg i konstruktivnijeg društvenog dijaloga o litijumu, „kako bi zajednički doneli najbolju odluku za Srbiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari