Udruženje Zaštitimo Jadar i Rađevinu i KORS traže pomoć od patrijarha Porfirija 1Foto: Twitter/Jadar_Radjevina

Udruženje ,,Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) saopštili su danas da su se patrijarhu Porfiriju ponovo obratili za pomoć u vezi sa projektom ,,Jadar“ i naglasili da patrijarhovo ćutanje na prvo pismo, koje su mu uputili 19. jula, unosi među njih ,,strah i jezu“.

,,Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ i KORS istakli su da su kampanju pokrenuli sa ,,jasnom i nedvosmislenom rodoljubivom, čovekoljubivom i Hristoljubivom namerom“ da bi zaštitili ,,svetinju Božijeg domostroja naše svete zemlje Srbije, koji nam je Bog poverio da je čuvamo i blagoslovljeno koristimo“.

Kampanja je pokrenuta, dodaje se, da bi se zaštitila priroda ,,koju nam je Bog dao da je čuvamo i volimo“ i da bi se ,,svetinje, poprišta velikih bitaka na Loznici, Gučevu ali i stratišta gde naši sveti preci počivaju u Dragincu i drugim mestima“ zaštitile od ,,prekopavanja, bacanja hemijske bombe na ove mošti, a sve zarad privatnog ćara belosvetskih i domaćih bećara na vlasti i u kompanijama“.

,,Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ i KORS ukazali su da Porfirije ,,ćuti“ dok oni pokušavaju da ga ,,upoznaju i upozore na zlo koje se nadvilo nad Srbijom“.

Istovremeno, upozorili su da se Rio Tinto sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić, ministarkom rudarstva i energetike Zoranom Mihajlović i drugima ponaša kao da je dobio tapiju na ,,srpsku svetu zemlju i živote naše i naših pokolenja“.

Uz ocenu da je Rio Tinto danas ,,najveća divlja gradnja u Srbiji“ i da će uzeti ,,najmanje 10 odsto“ teritorije Srbije Udruženje ,,Zaštitimo Jadar i Rađevinu“ i Koalicija za održivo rudarstvo u Srbiji (KORS) zatražili su od Porfirija da ,,ako ništa drugo stane ispred nas kao Arsenije Drugi Čarnojević i povede nas bilo kuda, nikuda, samo nas ne ostavi vođi i okupatoru“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari