Udružnje Mladi sa Rajačkih pimnica: Dođite na beremo grozje u rajačko lozje 1Foto: J. B. K.

Kuće u kojima „stanuje vino“ iznad negotinskog sela Rajac oživeće sutra na poseban način, a za to su se pobrinuli Rajčani okupljeni oko Udruženja građana Mladi sa Rajačkih pimnica.

Tajne Rajačkih pimnica ili pivnica debelih zidova, građenih od kamena, brvana i bondruka u 18. I 19. veku kroz Letnji festival u slavu vina, lepog raspoloženja, muzike i naravno tradicije pokušaće sutra da odgonetnu Mladi sa Rajačkih pivnica i gosti koji se očekuju.

– Domaća vina, bogat kulturno-umetnički program i tradicionalni obilazak vinograda vratiće nas u stara vremena, kada je berba bila najveseliji period u godini. Kada padne noć, nastupiće veliko ime domaće muzičke scene, Marko Luis, s kojim ćemo, uz vino i pesmu, obeležiti uspešan početak berbe – kažu u Udruženju Mladi sa Rajačkih pimnica.

Pozivajući sve koji to žele da sutra dođu i zajedno da „beru grojze u rajačko lojze“ organizatori kažu da posetioce očekuju ljubazni domaćini, dobro vino i istorijske znamenitosti, obilazak vinograda koji će posetioce vratiti u neka stara vremena, kada je berba bila najveseliji period u godini, kao i štandovi na kojima će moći da degustiraju i pazare „božanski nektar“ da probaju domaće proizvode i uživaju u programu.

A program raznovrsan i sadržajan. Započinje zdravicom i poezijom rajačkog pesnika Milana Kotura, nastavlja prelistavanjem časopisa za kulturu, umetnost i književnost „Buktinja“, glasila Krajinskog književnog kluba i poezijom nobelovca Boba Dilana, koju je u knjizi „Odgovor nošen vetrom“ preveo i prepevao književnik iz Zaječara Ivan Potić.

Pre šetnje do vinograda nastupiće Hor Lavirnit i KUD “Polet” iz Kladova. Nakon “ladnog” špricera u vinogradu kreću igre za posetioce, gde će kako objašnjavaju organizatori, najhrabriji imati prilike da okušaju sreću u obaranju ruku sa domaćim šampionom, a devojke će dobiti priliku da se oprobaju u gaženju grožđa kao nekad. A najboljima slede lepe nagrade.

Veče je rezervisano za muziku – Razor bend, Le Bonens bend, Marko Luis i DJ Fokus s kojima će Dan vina i lepog raspoloženja biti zaokružen. Udruženje Mladi sa Rajačkih pivnica u organizaciji prvog Letnjeg festivala u slavu vina i lepog raspoloženja podržala je EU kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”, Turistička organizacija Negotin i Opština Negotin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari