Negotin: I tradicija i moderno doba na „Danu vina i lepog raspoloženja“ 1Gaženje grožđa/Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

Na Rajačkim pivnicama, negotinskom kamenom vinskom selu, početak berbe u vinogradu bio je u znaku manifestacije „Dan vina i lepog raspoloženja“ čiji je cilj očuvanje tradicije i promocija vinskog i ruralnog turizma u Negotinskoj Krajini. Na pivnicama se, kao u prošlo vreme, tradicionalno gazilo grožđe, degustiralo vino i lokalni specijaliteti, ali i slušao Darko Rundek i Ekipa. Sve to na zadovoljstvo brojnih posetilaca.

„Mladi sa Rajačkih pivnica“ su udruženje koje okuplja mlade iz ovog negotinskog sela koji žele da sačuvaju nasleđe i autentičan izgled pivnica ili kako ih neki zovu pimnica.

I ne samo to, jer svojim delovanjem u koje spada i manifestacija „Dan vina i lepog raspoloženja“ ovo udruženje želi da spojem vinarstva i vinogradarstva i turističke ponude podstakne preduzetništvo mladih i njihov ostanak u Rajcu.

U tome im pomažu Opština Negotin sa svojom lokalnom turističkom organizacijom, kao i projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ koji su podržali realizaciju „Dana vina i lepog raspoloženja“.

Negotin: I tradicija i moderno doba na „Danu vina i lepog raspoloženja“ 2
Rajačke pivnice/Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

-Na taj način se stvara energija i širi se jedna pozitivna slika i na neki način se motivišu ljudi koji žive ovde da nastave sa radom. Mi ćemo im kroz naš projekat dati punu podršku podršku i ja sam sasvim siguran da kada završimo ovaj projekat da ćemo biti i srećni i ponosni na ono šta smo uradili – rekao je predstavnik GIZ-a i vođa projekta „EU za kulturno nasleđe i turizam“ Tomislav Knežević.

-Želimo da u oblasti kojom se primarno bavimo, a to je vinarstvo i vinogradarstvo, dalje napredujemo a trenutno pokušavamo da osnujemo zadrugu. Stvarno želimo da Rajačko i Rogljevačko vinogorje postane poznato po kvalitetu vina i po ovim pivnicama gde je sve počelo – objašnjava Smiljana Arnautović iz udruženja „Mladi sa Rajačkih pimnica“.

Budući da ova manifestacija ima za cilj očuvanje tradicije i promociju vinskog i ruralnog turizma u Negotinskoj Krajini, brojni posetioci bili su u prilici da degustiraju izložena domaća vina i hranu lokalnih proizvođača, ali i da se upoznaju sa nekadašnjim procesima u vinskoj proizvodnji.

„Dan vina i lepog raspoloženja“ okupio je poslednjeg avgustovskog vikenda veliki broj posetilaca koji su podjednako uživali u tradicionalnom gaženju grožđa na početku berbe, rajačkim vinima i lokalnoj hrani i koncertu Darka Rundeka i Ekipe

-Premalo sam imao vremena, ali dolaziću ovde, baš sam video zanimljiv kontrast između derutnosti i tih nekih stamenih zgrada koje dolaze iz nekog dobrog vinarskog doba koje možda opet dolazi – izjavio je Rundek prilikom obilaska Rajačkih pivnica uoči svog nastupa.

Pozitivne ocene manifestacije stižu iz Privredne komore Srbije.

-Dobro je što su EU i GIZ prepoznali da se na ovaj način rešava nekoliko problema: da se podstakne ostanak mladih, podstakne preduzetništvo mladih i na kraju, da vino, koje nosi sa sobom turističku ponudu, idealno stvara atraktivnost jednog regiona – ocenjuje Mihajlo Vesović iz Privredne komore Srbije.

Rajačke i susedne Rogljevačke pivnice kroz projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam koji finansiraju EU i Vlada Nemačke, a sprovodi GIZ, ulaze uskoro u značajnu infrastrukturnu rekonstrukciju, kojom će se stvoriti osnovni uslovi za razvoj ruralnog turizma, vinarstva i vinogradarstva na pivnicama.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari