Projekat "EU za kulturno nasleđe i turizam" bespovratnim sredstvima podržao porodične i male biznise i u majdanpečkoj opštini 1Foto: EU za kulturno nasleđe i turizam

S ciljem da se finansijski podrže porodični i mali biznisi kako bi unapredili i razvili svoje turističke ponude i usluge u osam gradova i opština u istočnoj Srbiji i Donjem Podunavlju, kao i opštini Topola u centralnoj Srbiji, projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” dodeliće bespovratna sredstva privatnom sektoru u turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu. Na ova sredstva može da računa 42 vlasnika smeštaja, vinarija, ugostiteljskih objekata i jedan pružalac usluga rečnog transporta iz Donjeg Milanovca.

Projekat „EU za kulturno nasleđe i turizam“ objavio je listu privatnog smeštaja, restorana, hotela, kafića kojima su odobrena bespovratna sredstva za unapređenje usluga.

Sredstva su mahom opredeljena za podsticanje energetske efikasnosti i kupovinu neophodne opreme za privatne smeštaje, restorane, hotele i kafiće.

Među 42 korisnika bespovratnih sredstava iz devet opština i gradova su dva iz majdanpečke opštine: jedan vlasnik privatnog smeštaja i jedan pružalac usluga rečnog transporta na Dunavu.

Na poziv za dodelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima u oblasti turizma i ugostiteljstva u Donjem Podunavlju, u istočnoj Srbiji i opštini Topola u Šumadiji koji je trajao je do 21. oktobra prošle godine, ukupno se prijavilo 146 preduzetnika, poljoprivrednih gazdinstava, malih i srednjih preduzeća i fizičkih lica koja se bave iznajmljivanjem smeštaja.

Evaluacijom nezavisne komisije određeno je 42 dobitnika bespovratnih finansijskih sredstava.

Za ovaj konkurs je Evropska unija kao podršku privatnom sektoru u turizmu, ugostiteljstvu i vinarstvu, opredelila 350.000 evra, a maksimalni iznos pojedinačnog granta je 10.000 evra.

Svrha poziva je da se finansijski podrže porodični i mali biznisi kako bi unapredili i razvili svoje turističke ponude i usluge odnosno da se turistička ponuda podigne na viši nivo i prošire kapaciteti turističkih usluga, što će doprineti i ekonomskom snaženju regiona i stvaranju novih poslovnih perspektiva.

Inače, projektom “EU za kultuno nasleđe i turizam” koji koji finansiraju Evropska unija i nemačka Vlada, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, obuhvaćeni su Smederevo, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Majdanpek, Kladovo, Negotin, Zaječar i Topola.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari