Grupa srpskih psihijatara zloupotrebila je svoje zvanje da anatemizuje i proglasi neuračunljivom mentalno zdravu osobu, uglednog svetskog stručnjaka dr Marka Lensa koji ih je prethodno tužio sudu, piše nedeljnik „Vreme“, a prenosi N1.

Svetski priznat stručnjak u istraživanju i lečenju malignog melanoma hirurg Marko Lens, koji je magistrirao na Harvardu i doktorirao na Oksfordu, svakog leta ima običaj da jedan deo odmora provede u Srbiji, ali se ovog leta susreo sa nečim zbog čega će o Srbiji, kako kaže za „Vreme“, još dugo razmišljati sa osećajem straha.

“Kada smo porodica i ja početkom jula s aerodroma stigli u stan u Beogradu, nisam se još ni raspakovao a zvuk zvona na ulaznim vratima nas je presekao. Neko je zvonio dugo i uporno, odjednom smo čuli strogi muški glas: ‘Otvaraj, policija!’ Sa ukućanima sam se značajno pogledao, a kada smo otvorili vrata, na pragu su stajala dva inspektora u civilu. Kratko su mi, bez ikakvog objašnjenja, rekli da moram u policiju na saslušanje, u Odeljenje za javni red i mir…”

Tu je Marko Lens na insistiranje asvog advokata saznao da je u periodu od 9. juna 2022. godine do 2. jula 2022. godine bio na spisku “bezbednosno interesantnih osoba”.

Onda je policijski inspektor izvadio poduži spisak osoba koje su prijavile dr Lensa. Reč je o grupi od sedam srpskih lekara iz oblasti psihijatrije koji rade u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije.

U tom trenutu je, kako kaže, shvatio da je to zapravo grupa lekara koju je on već tužio i prijavljivao za nesavesno lečenje njegove majke, kao i za zataškavanje okolnosti i uzroka njene smrti.

Prema rečima uglednog hirurga, policija mu je rekla da ga je tih sedam lekara prijavilo zato što ih, navodno, šikanira.

„Bilo je potpuno suludo da to što ja koristim pravna sredstva da se izborim za istinu o lečenju moje majke neo prijavi kao proganjanje i uznemiravanje“, kaže Lens za vreme.

To, međutim, nije sve, jer je tog dana u policiji saznao i da je u Srbiji proglašen za duševno obolelu osobu.

„Na kraju saslušanja inspektori su mi rekli da me grupa od sedam psihijatara nije prijavila samo za uznemiravanje, već su MUP-u Srbije poslali i dopis u kom su napisali da sam opasan po okolinu kao težak psihijatrijski bolesnik“, navodi Lens.

Većina od sedam potpisanih psihajatara nije, međutim, nikada ni upoznala dr Lensa, niti je on ikada bio pacijent Univerzitetskog kliničkog centra Srbije što mu je, kako navodi „Vreme“, potrvdio i direktor te ustanove dr Milika Ašanin u dopisu od 1. avgusta 2022.

Pošto grupa psihijatara uglednog svetskog stručnjaka nikada nije pregledala, a većina njih ni upoznala, niti su ikada posedovali njegovu medicinsku dokumentaciju, postavlja se pitanje da li su ti psihijatri zloupotrebili svoje zvanje da anatemizuju i proglase neuračunljivom mentalno zdravu osobu koja ih je tužila, poše „Vreme“.

Pitanje je, dodaje ovaj nedeljnik, i kako su ti psihijatri, za lični interes, smeli da koriste štambilj i pečat Univerzitetskog kliničkog centra u dopisu MUP-u, kada dr Lens nikada nije bio pacijent te bolnice.

Dok je nastajao teskt „Vremena“ o slučaju dr Lensa, novinarima ovog nedeljnika je više anonimnij osoba „dojavilo“ da dr Lens možda uopšte nije lekar, a kamoli hirurg, i da je diplome falsifikovao.

Novinari „Vremena“ kontaktirali su Univerzitet u Beogradu, kao i Oksford i Harvard, i svi su potvrdili da su diplome dr Lensa stvarne On jeste uspešan lekar i hirurg koji je 2008. bio i gostujući profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu, a upisan je u lekarske komore Srbije, Italije i Engleske.

„Vreme“ podseća i da je dr Lens ne tako davno u srpskim medijima bio nazivan herojem, kada je 2018. dobio spor protiv švajcarske avio-kompanije Svis internešenel erlajns, zbog diskriminatorskog postupanja, kada ga je deo osoblja te avio-kompanije vređao i zbog srpskog porekla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari