Bivši radnici Magnohroma, koji od ponedeljka drže u blokadi kabinet gradonačelnika, ugrožavaju osnovna prava svih 130.000 građana Kraljeva koji očekuju da lokalna samouprava funkcioniše na dobrobit svih, rekao je na jučerašnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ljubiša Simović.


Simović je izjavio da neće biti pokušaja nasilnog izvođenja radnika, ali je konferenciju za novinare iskoristio da zamoli bivše radnike Magnohroma i one koji ih predvode da se, ukoliko smatraju da protest treba da nastave, vrate u skupštinsku salu koju su zauzeli pre dve nedelje i odakle ih niko nije izbacivao.

– Ne bih optuživao nikoga politički, ali smatram da ovakvi pritisci sadrže i neku vrstu politikanstva. S druge strane, pomoć koju sam kao gradonačelnik u obavezi da pružim bivšim radnicima Magnohroma nema veze sa politikom, već predstavlja deo odgovornosti koju sam preuzeo kao gradonačelnik – ocenio je Simović.

On je rekao da je svim zahtevima radnika koji protestuju izašao u susret, omogućio susret njihove delegacije sa predstavnicima vlade i zahtevao da Ustavni sud po hitnom postupku razmotri žalbe radnika na, kako oni tvrde, nezakonita rešenja kojima im je filijala Nacionalne službe za zapošljavanje uskratila naknadu po osnovu nezaposlenosti.

Prema oceni Simovića, time je deo njegovih ingerencija zaokružen, ali su radnici činom ulaska u prostorije kabineta i Predsedništva onemogućili redovan rad gradskih službi koje su morale da budu izmeštene, a takođe remeti i već zakazane sastanke.

Nekoliko desetina bivših radnika Magnohroma danonoćno se smenjuje blokirajući kabinet gradonačelnika, a prema rečima Slobodana Ilića na to su prinuđeni, jer četiri godine ne mogu da dođu do svojih zarada.

– Samo tražimo svoje i čekamo novi odgovor – rekao je Ilić i dodao da predlog Agencije za privatizaciju koja je radnicima ponudila deo imovine bivšeg preduzeća niko ne prihvata, jer bi prodajom tih nekretnina radnici u proseku dobili po 500 evra, umesto u proseku oko 400.000 dinara po radniku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari