UGS Nezavisnost: Podrška protestima, neophodan dijalog o izbornim pravilima 1Foto: Beta/Emil Vaš

Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ saopštio je danas da podržava mirne građanske proteste i zahteve usmerene ka demokratizaciji društva i stvaranju pretpostavki za ravnopravan i argumentovan politički i širi socijalni dijalog, te da se protivi raspisivanju još jednih u nizu vanrednih izbora, posebno imajući u vidu da redovni parlamentarni izbori slede već naredne, 2020. godine.

„U uslovima postojanja gotovo opšte saglasnosti u stručnoj javnosti da izbornu praksu i uslove i institucije za njihovo organizovanje i kontrolu, ali i sam izborni sistem i pravila treba ozbiljno reformisati, neracionalno je insisitirati na raspisivanju izbora pod trenutno važećim neprihvatljivim uslovima. To samo vodi daljoj polarizaciji, uz trošenje novca i gubljenje vremena i energije za promene“, ocenjuje se u saopštenju sindikata.

Nezavisnost poručuje da, umesto priče o još jednim izborima i njihovom bojkotu, treba hitno otvoriti dijalog o izbornim pravilima, napominjući da se ona u demokratskim društvima ne menjaju u godini u kojoj se organizuju izbori. U tom dijalogu, kako se dodaje, pored političkih aktera, moraju učestvovati i akademska zajednica i organizacije civilnog društva.

Sindikat upozorava i da borba za odbranu slobodnih i fer izbora i nezavisnih medija i institucija „od pošasti njihovog ignorisanja i pražnjenja u siromašnoj Srbiji“ ne znači mnogo bez istovremenog zalaganja za smanjivanje enormnih nejednakosti, rast zarada i sigurnog i dostojanstvenog rada.

„Predstavnike vlasti upozoravamo i ovom prilikom da su jačanje socijalnog dijaloga, prakse kolektivnog pregovaranja i primena vrednosti sadržanih u Evropskim socijalnim stubovima prihvaćena i u velikoj meri neispunjena državna obaveza“, ističe sindikat Nezavisnost.

Sindikalci poručuju i da političke promene bez socijalnih predstavljaju tek promene garnitura na vlasti, navodeći da su se već nagledali štrajkova „zloupotrebljenih za obračune sa političkom i poslovnom konkurencijom, kao i zahteva za vanrednim izborima posle kojih je sve ostajalo isto, ako ne i gore“.

„Na protestima vidljiva parola da nećemo da budemo jeftina radna snaga govori o sazreloj svesti da pristati na život na nivou pukog preživljavanja nije dostojno čoveka. Perspektiva prekarne i jeftine radne snage koja je, za male pare, uvek na izvolte potencijalnim poslodavcima – svakako nije ni za koga prihvatljiva, posebno ne za mlade i obrazovane“, ukazuje se u saopštenju.

Sindikat je od svih političkih aktera, i pozicionih i opozicionih, zatražio da se nakon analize efekata pristupi promeni „antiradničkog Zakona o radu“ i oživi sada blokirana praksa kolektivnog pregovaranja, poručivši da je test za njihovu podršku donošenje Socijalnog pakta o razvoju i zapošljavanju kojim bi se obezbedilo da na rukovodeća mesta dolaze sposobni a ne lojalni i povećanje nanjižih zarada.

Zatražili su i promenu pristupa države prema obrazovanju, zdravstvu kako bi se sprečio egzodus mladih.

„I ne radi se tu samo o mladima i radnicima. Nisu li i novinari, profesori, sudije i inžinjeri, kao i vojnici i policajci duboko uniženi padom profesionalnih standarda i služenjem kadrovima sa kupljenim diplomama i ‘romansiranim’ biografijama ‘uspešnih’ poslovnih ljudi bliskih politici“, ukazuje Nezavisnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari