Uhapšen povratnik na Kosovo zbog sumnje da je počinio ratni zločin 1Foto: Pixabay

Povratnik Žarko Zarić iz Ljubožde u kosovskoj opštini Istok uhapšen je danas zbog sumnje da je počinio ratni zločin, saznaje Kosovo Onlajn.

Zarić je uhapšen ispred seoske crkve po završetku liturgije koja je danas služena povodom praznika Sveta tri jerarha.

Kako saznaje Kosovo Onlajn, povratnik je praćen od jutra, čekali su dok je bio na liturgiji i odmah su ga uhapsili po izlasku iz crkve.

Zarić se na Kosovo vratio pre tri godine, a pre povratka u opštinu Istok prošao je sve provere.

Pre sukoba na Kosovu Zarić je radio kao policajac. Kako Kosovo Onlajn saznaje, Zarić je posle hapšenja odveden u Prištinu.

Đurić: Hapšenje povratnika na Kosovu radi zastrašivanja srpskog naroda

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo, Marko Đurić, u saopštenju je danas ocenio da je hapšenje jednog povratnika u selo kod Istoka „brutalan primer instrumentalizacije pravosuđa“ na Kosovu „u kampanji sistematskog zastrašivanja srpskog naroda“.

On je naveo da srpske vlasti zahtevaju hitno oslobađanje Žarka Zarića, povratnika u selo Ljubožda, „ili pružanje kredibilnih dokaza da se on osnovano sumnjiči za teško krivično delo“.

Đurić je rekao da su „hrabri pojedinci koji odlučuju da se vrate na svoja ognjišta u enklavama južno od Ibra, sasvim sigurno najugroženija demografska grupa na evropskom kontinentu“, te traži da „međunarodna zajednica, ukoliko joj je stalo do sopstvenih vrednosti, mora da konačno stane u njihovu odbranu“.

U saopštenju piše da je Zarić pre tri godine, kao povratnik, „prošao sve provere prištinskih privremenih institucija“, i da će mu Kancelarija za Kosovo obezbediti advokata i „svu potrebnu pravnu pomoć“.

Đurić je to hapšenje ocenio kao „samo još jedno od upozorenja da se u Prištini kontinuirano uspostavlja i učvršćuje jedan opasan i agresivan etnocentrični politički sistem, koji svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na postojanje“.
Strategija Prištine je, piše u saopštenju, da se „ubije svaka pomisao na povrtak više od 200.000 prognanih Srba“, odnosno da se „zacementiraju tragične posledice jednog od najmasovnijih etničkih čišćenja i pogroma u novijoj istoriji“.

U saopštenju piše da „oni koji danas govore o genocidu Srbije na Kosovu i Metohiji, treba da odgovore kako se u međunarodnom pravu zove proterivanje čitavog jednog naroda, a potom i maltretiranje i zastrašivanje onih koji su uprkos svemu, zahvaljujući ličnoj hrabrosti i upornosti, ostali da žive u nemogućim uslovima, izloženi stalnim pritiscima i pretnjama“.

Hapšenje Zarića je danas osudila i Srpska lista uz ocenu da je to učinjeno neosnovano i  da je isključivo motivisano političkim pobudama – da bi se sprečio povratak Srba proteranih s Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari