Uhapšena četiri rukovodioca šabačke policije 1Foto: Dejana Majstorović

Pripadnici MUP, Sektora unutrašnje kontrole uhapsili su četiri rukovodioca Policijske uprave u Šapcu zbog postojanja osnova sumnje da su u saizvršilaštvu počinili krivično delo zloupotreba službenog položaja, na taj način što su prikrili više krivičnih dela koje je počinio policijski službenik.

U saradnji sa BIA, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, uhapšeni su S.S. (1974), V.M. (1966), R.Ž. (1965) i Z.M. (1974), navodi se u saopštenju MUP.

Osumnjičeni se terete da su od decembra 2016. do februara 2017. na području grada Šapca, koristeći službeni položaj, nevršenjem službene dužnosti, svesno i voljno, prikrili da je u izvršenju krivičnog dela teška telesna povreda počinjenog decembra prošle godine učestvovao i jedan policijski službenik Policijske uprave u Šapcu.

„Postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni sa umišljajem preduzeli više mera i radnji u cilju prikrivanja krivične odgovornosti tog policajca, nakon što je SUK podneo krivičnu prijavu u kojoj se on prijavljuje kao saizvršilac ovog krivičnog dela. Takođe, sumnja se da su uhapšeni rukovodioci Policijske uprave u Šapcu, preduzeli više mera i radnji u cilju prikrivanja krivične odgovornosti tog policajca, a vezano za krivično delo zlostavljanja i mučenja i protivpravnog lišenja slobode za koje se sumnja da ga je počinio novembra 2015. godine na štetu maloletnika“, ističe se u saopštenju policije.

Osumnjičeni rukovodioci su, kako se sumnja, pošto su došli do saznanja da SUK preduzima mere i radnje na rasvetljavanju krivičnog dela nad maloletnikom, pokušali da ometaju postupak dokazivanja davanjem instrukcija kako da se izvrši podmićivanje svedoka, u nameri da se oni suzdrže od davanja iskaza, odnosno da svedoče u korist osumnjičenog policajca.

Osumnjičeni S.S. se takođe tereti, da je kao rukovodilac Policijske uprave u Šapcu, počinio krivično delo trgovina uticajem, tako što je od polovine januara ove godine do marta, u više navrata, koristeći svoj službeni položaj i uticaj, kod više policijskih službenika posredovao da se ne izvrše službene radnje koje bi se morale izvršiti.

Sumnja se da policijski službenici, koji su zatekli u izvršenju saobraćajnog prekršaja više lica, pod uticajem osumnjičenog S.S., nisu sačinili odgovarajuće zapisnike o izvršenoj kontroli učesnika u saobraćaju na osnovu kojih se Prekršajnom sudu podnose zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Osumnjičeni S.S., V.M., R.Ž. i Z.M. uz krivičnu prijavu privedeni su Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari