Uhapšena osoba koja je crtala kukasti krst, da li će REM prekinuti štrajk? 1foto Miroslav Dragojević Danas

Kada se otkrije osoba koja je na zgradi u kojoj živi zamenik predsednika Saveta REM-a Milorad Vukašinović nacrtala kukasti krst, prekinućemo štrajk, poručila je juče predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić. Policija je sinoć u Novom Sadu identifikovala počinioca (76) i protiv njega će biti podneta krivična prijava za delo ugrožavanje sigurnosti.

„Nastojaćemo i u narednom periodu, da u skladu sa zakonom i nadležnostima, omogućimo nezavisnim institucijama da neometano obavljaju posao“, naveo je MUP. Sada se postavlja pitanje da li će Savet REM-a prekinuti štrajk koji je započet u četvrtak uveče zbog, kako su naveli, ugrožavanja sigurnosti i pritisaka.

Članica Saveta REM-a Judita Popović ističe za Danas da nema nikakve informacije, ali da pretpostavlja da će se nastaviti sa radom “ako je to bio uslov, a za druge konkretne nismo čuli”.

Isto pitanje postavili smo i njenoj koleginici iz Saveta REM-a Višnji Aranđelović, međutim, ona nas je uputila na predsednicu tog tela.

– Za ono što je rekla Olivera Zekić, pozovite Oliveru Zekic – kratko je poručila. Međutim, Zekić nam se nije javila.

Istraživač BIRODI-a Zoran Gavrilović kaže da ne znam kada i da li će se REM vratiti primeni zakona, ali smatra da se tema govora mržnje i odgovornosti REM-a zbog nepostupanja mora postaviti, “pre nego što neko ne nastrada”.

– REM je vrhovna vlast i oni mogu sebe da zaštite. Ko će da zaštiti one koji su predmet medijskog etiketiranja, čemu svojim, od REM-a nesankcionisanih izjava, doprinosi i predsednica Saveta, ali i Regulatorno telo kao institucija, svojim saopštenjima – ocenjuje Gavrilović za Danas.

On dodaje da bi za naš parlamentarizam i institucionalni integritet bilo lekovito da se raspravlja o radu REM-a, koji, kako navodi, od 2014. godine nije uskladio svoje interne akte sa Zakonom o elektronskim medijima, “što je bila zakonska obaveza REM-a”.

– Da li ja treba da štrajkujem glađu kako bi Savet REM-a sprečio svoju predsednicu da BIRODI naziva militarističkim nazivom “paramilitarni REM?” – pita Gavrilović.

Novinar Nedim Sejdinović kaže da sve to što radi REM i Olivera Zekić potiče iz “porno-radikalsko-pink kuhinje”, i može da zasluži samo prezir normalnog i civilizovanog sveta.

– REM kao institucija praktično više i ne postoji, pa je potpuno nebitno da li su u štrajku ili nisu. Naravno da Zekić nije sama ubila ovu instituciju, ona je bila samo plaćeni egzekutor, osoba spremna na sve. Treba ipak naglasiti da je Regulator za elektronske medije demokratsko dostignuće, ali će se ova institucija – ako ikada skinemo „ovo“ sa grbače – morati praviti ispočetka. Ova epizoda sa „kukastim krstom“ i štrajkom će ubrzo biti zaboravljena kao još jedan ohlokratski rijaliti-šou – poručuje naš sagovornik.

Odlukom o obustavi rada koju je Savet REM-a doneo, ovo telo je prekršilo Zakon o elektronskim medijima, te Skupština Srbije, kao njegov osnivač, ima pravo da ga raspusti.

Naime, u članu 16 Zakona o elektronskim medijima navodi se da Skupština ima pravo da razreši člana Saveta “ukoliko se utvrdi da je nesavesno i nepravilno radio, odnosno ako postoje razlozi za nedostojnost, i ako zanemaruje i nesavesno ispunjava svoje obaveze što može dovesti do većih smetnji u radu Regulatora”. Međutim, Olivera Zekić tvrdi da zakon nije prekršen, jer je o štrajku obavešten sindikat.

Kao razlog za obustavu rada, Savet REM-a je u četvrtak naveo pritiske i ugroženu bezbednost zaposlenih.

„REM je godinama unazad izložen pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora koji direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu. Međutim, nakon što na Konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S, pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu“, navedeno je u saopštenju ovog tela.

Na pitanje kada će obustaviti štrajk, Olivera Zekić je rekla kada se otkrije ko je crtao kukasti krst na zgradi njenog zamenika Milorada Vukašinovića. Do tada, kako je navela, zbog štrajka REM neće odlučivati ni o čemu, ni o kakvim dozvolama, uključujući i dozvolu za petu frekvenciju, a, takođe i redovne procese, kao što je naplata dugova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari