Uhapšeni narko dileri u međunarodnoj akciji 1Foto: MUP

U zajedničkoj akciji policija Srbije i više evropskih zemalja, nakon višemesečne istrage, u Španiji i Srbiji je uhapšeno 27 osoba osumnjičenih da su u organizovanoj kriminalnoj grupi bavili proizvodnjom i trgovinom drogom, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Sumnja se da je tu grupu u Španiji organizovao državljanin Srbije S.T. (1966), koji je sa ostalima instalirao više laboratorija za proizvodnju marihuane, koju bi nakon završenog procesa proizvodnje sušili i pakovali, a onda prodavali kriminalnim grupama u zemljama Evropske unije.

Tokom operativnog rada koji je vodila srpska policija učestvovale su policije Francuske, Italije i Nemačke, koje su tokom prošle i ove godine u više akcija uhapsili sedam osoba – pet državljana Srbije i dva Rumunije, a kod njih je pronađeno ukupno 254 kilograma marihuane.

Od te organizovane kriminalne grupe tokom dosadašnjeg rada ukupno je oduzeto 330 kilograma marihuane, čija vrednost se procenjuje na 1,65 miliona evra, uhapšene su 34 osobe, a za jednom se intenzivno traga.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je među uhapšenima 14 državljana Srbije i dodao da srpska policija nastavlja rad na ovom slučaju, detaljno sagledavajući sve ostale kriminalne grupe koje mogu biti povezane sa ovim osobama.

Ovo je bila akcija u kojoj je Srbija imala značajnu ulogu i želimo da budemo jedna od vodećih policijskih snaga Evrope, koja ulaže sve više resursa u borbu protiv organizovanog kriminala i narkotrafikinga, zaključio je Stefanović.

Pored 14 državljana Srbije, u Španiji je uhapšeno još 12 – iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Litvanije i Švedske, a polciija je u Srbiji uhapsila N. M. (1979).

Prilikom poslednjeg hapšenja u Španiji zaplenjeno je 2.337 sadnica marihuane u različitim fazama zrelosti, 75,2 kilograma već obrane marihuane, 56.000 evra, četiri vozila, jedan motor i dva pištolja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari