U minulih godinu i po dana tokom istraživanja na lokaciji Kriveljski kamen stručnjaci Rudarsko topioničarskog basena Bor uradili su 47 istražnih bušotina, čija je ukupna dužina više od dvadeset kilometara. Jedna od njih, u podnožju Kriveljskog kamena na području „Ujova reka“ najdublja je u istoriji borskog kombinata bakra, i njome su geolozi stigli do 1630 metara ispod površine zemlje.

Na osnovu analiza izvađenog materijala zaključuje se da je u pitanju veliko ležište, naime rezultati pokazuju da se ruda javlja na 500 metara ispod površine zemlje i prostire se narednih 850 metara, a srednji sadržaj bakra u rudi je oko 0.24 odsto. Pošto i druge dve obližnje bušotine prolaze kroz rudu, može se govoriti o nekoliko stotina miliona tona rezervi sa prosečnim sadržajem 0,25 odsto bakra u rudi. Kako navode stručnjaci borskog kombinata bakra, verovatno se radi o početku novog, do sada nepoznatog rudnog tela, koje se po dosadašnjim rezultatima penje ka površini, a dalja ispitivanja pokazaće oblik i konture ležišta.

Inače, ispitivanja u ostalom delu ležišta Kriveljski kamen su u završnoj fazi i ovde je kroz 47 istražnih bušotina izbušena oko 21.000 metara. Kako sagledavaju u RTB Bor, prognozne rezerve, za koje se očekuje da će do kraja godine biti overene kreću su između 70 i 80 miliona tona rude sa prosečnim sadržajem bakra u rudi od 0,26 odsto.

Projekat „Čukaru Peki“

Vodeći svetski rudarski gigant i najveći registrovani proizvođač bakra u svetu, američka kompanija „Freeport-McMoRan“ u okolini Bora radi na geološko-istraživačkom projektu „Čukaru Peki“. Menadžer ove kompanije Dejan Koželj izjavio je za Istmediju da su početna bušenja na Čukaru Peki dala ohrabrujuće rezultate sa visokim sadržajem bakra i zlata. Freeport-McMoRan će i dalje istraživati kako bi se utvrdilo da li projekat ima potencijal za rudarenje, kaže Koželj objašnjavajući da je u pitanju proces koji će trajati mnogo godina s brojnim fazama razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari