UKC Niš obmanuo Ministarstvo oko podataka o umrlim kovid pacijentima 1Foto: Sa sajta Kliničkog centra Niš

Univerzitetski klinički centar Niš netačno je izvestio Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da je „postupio po rešenju“ Poverenika za informacije od javnog značaja, iz jula prošle godine, kojim je naloženo da novinarki Danasa Zorici Miladinović hitno dostavi kopije dokumenata sa podacima o umrlim, obolelim i testiranim pacijentima u prva dva meseca epidemije korona virusa.

Ova zdravstvena ustanova već deset i po meseci izbegava da dostavi takve podatke, navodeći različite razloge za to, među kojima je i tvrdnja da su joj oni nedostupni jer se nalaze „u kontaminiranim dokumentima u crvenoj zoni“.

Upravni inspektorat Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, naime, nedavno je obavestio novinarku Danasa da ga je UKC izvestio da je „postupilo po rešenju Poverenika“, a „kao dokaz priložio povratnicu o urednom uručenju pošiljke kojom su joj informacije dostavljene“. Pošto nije dobila bilo kakvu pošiljku, novinarka Danasa je zahtevala od UKC da joj elektronskim putem dostavi dokumenta iz poštiljke. UKC joj je, postupajući po takvom zahtevu, prosledio jedan šturi dokument koji ne sadrži podatke čije je dostavljanje Poverenik naložio, a pritom sadrži informacije koje ona nije zahtevala, među kojima su čak i neke o javnim nabavkama.

Rešenjem Poverenika iz jula prošle godine nalaže se UKC-u da našoj novinarki hitno dostavi kopije dokumenata iz kojih se vidi koliko je, u periodu od 6. marta do 6. maja 2020, preminulih pacijenata u čijim otpusnim listama se kao završna dijagnoza navodi kovid 19 i suspektna korona infekcija ili se navodi da su lečeni od sumnje na kovid 19 ali im je završna dijagnoza neka druga bolest. Nalaže se i da joj, za isti period, budu dostavljene kopije dokumenata koje sadrže ukupan broj hospitalizovanih pacijenata u kovid objektima KC, bez obzira da li je kod njih prisustvo virusa potvrđeno ili ne, te ukupan broj testiranih među suspektnim ležećim pacijentima. Sve ove informacije zatražila je 7. maja prošle godine po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a nakon prvih sumnji da nadležni umanjuju broj umrlih u niškom UKC i drugim kovid bolnicama u Srbiji.

Aktuelno obaveštenje Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu novinarki Miladinović usledilo je nakon što je, krajem novembra prošle godine, poverenik Milan Marinović zatražio od Vlade Srbije da „neposrednom prinudom“ obezbedi da joj UKC dostavi sve tražene podatke. Ova ustanova je mesec dana ranije odbila da sprovede Marinovićevo izvršno rešenje, pod pretnjom novčanog kažnjavanja, uz obrazloženje da su im tražena dokumenta „kontaminirana, jer su u ‘crvenoj zoni'“. Dodala je da će „rado pružiti“ tražene informacije, ali tek „kada budu ispunjeni svi bezbednosno-zdravstveni uslovi da ta dokumentacija bude skladištena u ‘zelenim zonama'“.

Bilo je to treće odbijanje UKC da novinarki Danasa dostavi ovakve podatke i dokumenta iz kojih se oni mogu videti. UKC najpre nije odgovorio na njen zahtev iz maja prošle godine, zbog čega je ona podnela žalbu Povereniku, koji je prošlog jula doneo rešenje kojim se nalaže njihovo dostavljanje. Uprava UKC je prošlog avgusta i to odbila, uz obrazloženje da „još uvek radi na ažuriranju“ traženih podataka „s obzirom na kompleksnost i složenost vođenja analitike“.

 

Ministarstvo ćuti

Novinarka Zorica Miladinović je obavestila Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da ga je UKC progrešno izvestilo da je postupilo po rešenju Poverenika i zatražila da ono „u okviru svojih nadležnosti preduzme sve mere“ kako bi od te zdravstvene ustanove dobila zahtevane podatke. Ministarstvo do juče nije odgovorilo na takav dopis. I iz kancelarije Poverenika nije odgovoreno na njen dopis slične sadržine, ali joj je nezvanično rečeno da je ovaj nezavisni državni organ „u ovom slučaju preduzeo sve što je mogao, u okviru svoje nadležnosti, i da više nema mehanizme da reaguje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari