Direktor UKC Niš nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije da je "rasporedio" suprugu za glavnu sestru na klinici 1Foto: Beta/Saša Đorđević

Vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš dr Zoran Perišić zaključio je aneks ugovora o radu sa svojom suprugom kojim je ona “postala” glavna medicinska sestra na Klinici za kardiologiju, kao i odgovorna sestra odeljenja za pejsmejkere, što nije uobičajeno, jer sestre, kako kažu naši izvori, nisu istovremeno i glavne i šefice odeljenja na nekoj klinici.

Nešto ranije, a u vreme Perišićevog mandata, zaključen je i ugovor o radu sa bratom njegove supruge D.S, koji je nedavno uhapšen kao deo kriminalne grupe koja je dilovala heroin u Beogradu i imala laboratoriju marihuane u njegovoj porodičnoj kući u selu kod Prokuplja.

Nezvanični izvori i mediji spekulišu da je D.S, inače vozač saniteta u UKC, navodno transportovao drogu i vozilima te ustanove, što Više javno tužilaštvo u Beogradu nije želelo da komentariše jer je “istraga u toku”.

U “aneksu ugovora o uređivanju međusobnih prava, obaveza i odgovornosti” Jelene Perišić, inače više medicinske sestre, zaključenom 11. aprila prošle godine, a u koji je Danas imao uvid, navodi se da će ona biti glavna medicinska sestra Klinike za kardiologiju i odgovorna sestra Odeljenja invazivne kardiologije i elektrostimulacije srca na toj klinici.

Aneks ugovora potpisao je njen suprug, koji je v.d. direktora UKC, načelnik Odeljenja i kardiolog na toj klinici.

Direktor UKC Niš nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije da je "rasporedio" suprugu za glavnu sestru na klinici 2
Zoran Perišić: Foto Z. Miladinović/ Danas

Dr Perišić je juče kazao za Danas da nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije sumnju u sukob interesa zbog toga što je potpisao aneks ugovora o radu sa svojom suprugom, koja je po Zakonu o sprečavanju korupcije sa njim “povezano lice”.

“Navedenim aneksom Jelena Perišić je raspoređena na radno mesto u skladu sa Pravilnikom o organizaciji i sistematizaciji poslova, a direktor UKC Niš je po Statutu UKC Niš pored ostalog nadležan i za potpisivanje ugovora o radu, odnosno aneksa ugovora o radu. Nije protivno ni pozitivno pravnim propisima ni internim aktima UKC Niš da isto lice obavlja poslove i glavne sestre klinike i odgovorne sestre odeljenja zbog potrebe bolje organizacije procesa rada. Ista situacija je, na primer, i na Klinici za digestivnu hirurgiju”, naveo je u odgovoru v. d. direktora UKC Niš, koji inače ima 27 klinika.

Vršilac dužnosti direktora UKC prethodno nije odgovorio na pitanja našeg medija da li je Agenciji dostavio obaveštenje o sumnji u postojanje sukoba interesa zbog toga što je zaključio ugovor o radu sa D. S, bratom svoje supruge. Javnost je ostala uskraćena i za odgovor kakvo je bilo mišljenje Agencije, ukoliko je dostavio takvo obaveštenje.

MUP Srbije je 11. jula saopštio da su, zajedno sa D.S, uhapšeni i M.J. (37), D.B. (34) i N.R. (47) zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Oni su, kako se sumnja, kao članovi kriminalne grupe, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na teritoriji Beograda prodavali heroin, dok su u opštini Prokuplje u jednom objektu instalirali opremu za uzgajanje i proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima. Policija je u toj ilegalnoj laboratoriji zaplenila oko 150 stabljika kanabisa.

“D. S. (ime je poznato redakciji) je zaposlen u Univerzitetskom kliničkom centru Niš kao vozač saniteta. U ličnim podacima je ostavio da je automehaničar i da je završio srednju školu. Na predlog ovog tužilaštva odredjen mu je pritvor do 30 dana. S obzirom da je istraga u toku, u ovom trenutku ne možemo da odgovorimo na pitanje da li postoji sumnja, odnosno da li se u istrazi ispituje da li je D. S. drogu prevozio službenim vozilom UKC Niš”, rekli su za Danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

U UKC su za Južne vesti kazali da u takvom ilegalnom prometu vozilo te ustanove “prema sadašnjim saznanjima, ni u jednom slučaju nije korišćeno, niti zloupotrebljeno”. Nezvanični izvori našeg medija su kazali da je heroin navodno stizao sa Kosova i Metohije, te navodno transportovan do Beograda i u vozilima UKC.

Prema Zakonu o Agenciji za sprečavanje korupcije, u “povezana lica” spadaju “članovi porodice javnog funkcionera, njihovi krvni srodnici u pravoj liniji i u pobočnoj liniji zaključno sa drugim stepenom srodstva i fizička ili pravna lica koja se prema drugim osnovama i okolnostima mogu opravdano smatrati interesno povezanim sa funkcionerom”.

U  takvim slučajevima bi, recimo, javni funkcioner prilikom zapošljavanja “povezanog lica” u kojem je direktno učestvovao Agenciji trebalo da prijavi potencijalni sukob interesa, na osnovu čega ona dostavlja mišljenje.

Agencija za sprečavanje korupcije: Nije nam se obraćao

U Agenciji za sprečavanje korupcije kazali su za Danas da im se dr Zoran Perišić nije obraćao povodom zaključenja ugovora o radu UKC sa D. S, bratom njegove supruge.

Oni su potvrdili da obraćanja nije bilo ni kada je v. d. direktora UKC zaključio aneks ugovora o radu sa svojom suprugom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari