Vozač u niškom UKC uhapšen zbog sumnje da je kao deo kriminalne grupe dilovao heroin: Direktor ustanove ćuti o zaposlenju osumnjičenog sa kojim je u rodbinskoj vezi 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/DS

Vozač saniteta u Univerzitetskom kliničkom centru Niš D. S. (50) uhapšen je nedavno zbog sumnje da je deo kriminalne grupe koja je proizvodila i prodavala marihuanu i heroin, ali u tužilaštvu za sada ne žele da otkriju da li je za nelegalni transport koristio bolnička vozila, kako navode nezvanični izvori.

Prema dostupnim informacijama, osumnjičeni vozač je zaposlen u UKC pre nekoliko godina i u rodbinskim je vezama sa aktuelnim v. d. direktora UKC dr Zoranom Perišićem.

Uprava UKC i dr Perišić nisu odgovorili na pitanja Danasa o ovoj situaciji, te su im ona dodatno prosleđena po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

MUP Srbije je 11. jula saopštio da su, osim D. S, uhapšeni i M. J. (37), D. B. (34) i N. R. (47) zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Oni su, kako se sumnja, kao članovi kriminalne grupe, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi, na teritoriji Beograda prodavali heroin, dok su u Prokuplju u jednom objektu instalirali opremu za uzgajanje i proizvodnju marihuane u veštačkim uslovima. Policija je u toj ilegalnoj laboratoriji zaplenila oko 150 stabljika kanabisa.

“D. S. (ime poznato redakciji) je zaposlen u Univerzitetskom kliničkom centru Niš kao vozač saniteta. U ličnim podacima je ostavio da je automehaničar i da je završio srednju školu. Na predlog ovog tužilaštva odredjen mu je pritvor do 30 dana. S obzirom da je istraga u toku, u ovom trenutku ne možemo da odgovorimo na pitanje da li postoji sumnja, odnosno da li se u istrazi ispituje da li je D. S. drogu prevozio službenim vozilom UKC Niš”, rekli su za Danas u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Prema izvorima našeg medija, heroin je navodno stizao sa Kosova i Metohije, te navodno transportovan do Beograda i u vozilima UKC.

U UKC su za Južne vesti kazali da u takvom ilegalnom prometu vozilo te ustanove “prema sadašnjim saznanjima, ni u jednom slučaju nije korišćeno, niti zloupotrebljeno”.

Uhapšeni vozač UKC je, inače, prema nezvaničnim informacijama, brat supruge v. d. direktora dr Perišića, koja je takođe zaposlena u toj ustanovi.

Prema Zakonu o Agenciji za sprečavanje korupcije, osumnjičeni bi mogao biti „povezano lice“ sa v. d. direktora UKC, pošto su to- osim članova porodice javnog funkcionera, njihovih krvnih srodnika u pravoj liniji i u pobočnoj liniji zaključno sa drugim stepenom srodstva- i fizička ili pravna lica koja se “prema drugim osnovama i okolnostima mogu opravdano smatrati interesno povezanim sa funkcionerom”.

U tom slučaju bi, recimo, javni funkcioner prilikom zapošljavanja “povezanog lica” u kojem je eventuelno direktno učestvovao Agenciji morao da prijavi potencijalni sukob interesa, o čemu bi ona dostavila mišljenje.

Do objavljivanja ovog teksta dr Perišić nije odgovorio da li je on potpisao ugovor o radu sa D.S. i obavestio Agenciju o potencijalnom sukobu interesa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari