Ukidanje Zadruge je providan pokušaj anesteziranja pobunjene javnosti: Opozicija ne odustaje od zahteva za oduzimanje frekvencije Pinku i Hepiju 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

„Problem Pinka se rešava se ukidanjem nacionalne frekvencije Pinku, a ne ukidanjem Zadruge. Zadruga je samo jedan od zagađivača, svakako od najprimitivnijih, koji dolaze sa te televizije. Mitrovićeva najava da će za 10 dana ukinuti Zadrugu koja svakako okončava u junu, je ruganje zahtevima građana i zdravom razumu cele Srbije“, kaže za Danas Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, komentarišući najavu Željka Mitrovića da će ukinuti ovaj rijaliti program  na preporuku Aleksandra Vučića.

Uz najavu da će za desetak dana ukinuti Zadrugu, Željko Mitrović, vlasnik Pinka napisao je na Twitteru da je procena predsednika države važnija od interesa televizije Pink i njegovog ličnog interesa.

Da podsetimo prošlogodišnja Zadruga završena je krajem juna, tako da će Mitrović za samo par nedelja skratiti svoj rijaliti.

I neće biti na gubitku.

Ukidanje rijaliti programa traženo je i na masovnim protestima u Beogradu koji su organizovani nakon dva masovna ubistva u kojima je stradalo 18 osoba.

Ali zahtev opozicije nije bio samo ukidanje Zadruge, već oduzimanje frekfencije televiziji Pink i Hepiju , kao najvećim „zagađivačima medijskog prostora“.

Sagovornici Danasa smatraju da je najava ukidanja Zadruge „za desetak dana“ providan taktički manevar u pokušaju anesteziranja pobunjene javnosti i još jedan dokaz da Vučića zanima samo kako da sačuva ličnu vlast.

Jasno je, kažu, da je ovo samo još jedna manipulacija i podvala tandema Vučić-Mitrović, koji se nadaju da će protesti „Srbija protiv nasilja“ stati i planiraju da onda ponovo nastave za svojim rijaliti programom kao i do sada.

Zato privremeno ukidanje Zadruge, ako ga uopšte bude, navode sagovornici iz opozicije, ne znači ništa.

Dodaju da dok Pink i Hepi ne ostanu bez nacionalne frekvencije, nema nam ni detoksikacije ni dekontaminacije medijskog prostora i društva u celini.

Ukidanje Zadruge je providan pokušaj anesteziranja pobunjene javnosti: Opozicija ne odustaje od zahteva za oduzimanje frekvencije Pinku i Hepiju 2
foto: Printscreen/RTS

„Jeftini, krajnje neodgovorni i sramni nastupi predsednika SNS-a u kojima lažno ucveljen i uplakan loše glumi kako nekoga moli, pa taj neko navodno treba da donese odluku, su precizna slika stanja društva koje je razorio mafijaški režim“, smatra Dragana Rakić, potpredsednica i poslanica Demokratske stranke.

Prema njenim rečima građani neće pristati na pokušaj podvale i najavu gašenja rijalitija na Pinku.

„Zahtevi protesta su precizni i od njih ne odustajemo. Prioritet je normalizovanje javnog prostora, a uslov za to je gašenje Pinka Hepija, Informera, Alo-a i ostalih sredstava kojima se bukvalno truju građani“ , poručuje Rakićeva.

I dok pojedini sagovornici Danasa iz opozicije navode da je najava ukidanja rijalitija samo još jedna manipulacija režima, dotle Radomir Lazović, šef zeleno-levog poslaničkog kluba Ne davimo Beograd ocenjuje i da se očigledno režim uplašio i da su počeli sa ustupcima.

Ukidanje Zadruge je providan pokušaj anesteziranja pobunjene javnosti: Opozicija ne odustaje od zahteva za oduzimanje frekvencije Pinku i Hepiju 3
foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

 

„Ovo jeste mala pobeda građana, ali zahtevi protesta su da se PINKu i Hepiju oduzme nacionalna frekvencija, jer godinama u svojim emisijama izlažu naše društvo užasnom nasilju i agresiji. Podsetiću vas da se u jutarnjem programu Hepija Milomir Marić pojavljivao sa pištoljem, a u popodnevnom se zajedno sa urednikom Politike Bilbijom dogovarao da li je opozicione aktiviste bolje ubijati sekirom ili puškom, a to su samo dva primera u moru gadosti koje ove televizije svakodnevno prikazuju“, ističe Lazović.

Podseća i da smo na Pinku mogli da vidimo detaljna objašnjenja kako je najbolje ubiti čoveka, pa da li je bolje ćebetom, da se ne vide tragovi ili nekako drugačije.

„Ove dve televizije ne smeju nastaviti svoju proizvodnju mržnje na nacionalnim frekvencijama, a moraju se ispuniti i svi ostali zahtevi protesta“, poručuje sagovornik Danasa, dok potpredsednica i poslanica Dveri Tamara Milenković Kerković da je Mitrovićeva odluka, na molbu Vučića deo nove, privremene pomirljive strategije predsednika, uplašenog brojem i besom građana na protestima i odlučnošću poslanika opozicije u Narodnoj skupštini.

Prema njenim rečima obustava rijalitija, i to na zahtev predsednika, je dalje sluđivanje građana Srbije, i izvrgavanje ruglu zahteva za trajno gašenje televizije Pink, koja je i pre i nakon 5.oktobra bila čuvar svih režima.

Ta najava je i slika funkcionisanja sistema koji je nakon dva masakra eksplodirao pravo u lice vlasti. Privremena obustava tog rijalitija treba najpre da amortizuje očekivanu kritiku poslanika opozicije i zahtev za smenu REM-a uoči skupštinske rasprave o odgovornosti REM-a za promociju nasilja na emiterima koji koriste javno dobro – nacionalnu frekvenciju.

Ova je najava i posledica straha režima od besa ogromnog broja građana koji ne žele više da trpe da im mediji-čuvari režima prosipaju patologiju i zlo, a vlasnik Pinka bude u svakom pogledu iznad zakona“, ističe MIlenković Kerković.

Ukidanje Zadruge je providan pokušaj anesteziranja pobunjene javnosti: Opozicija ne odustaje od zahteva za oduzimanje frekvencije Pinku i Hepiju 4
Tamara Milenković- Kerković. Foto Dveri

Prema njenim rečima ova najava trebalo bi da pokaže da je Srbiji umesto Ustava, prava i institucija potrebna samo milost svemogućeg i omnipotentnog predsednika – zaštitnika Nacije. Kako je predsednik , po svom priznanju, dao nalog za rušenje u Sava Maloj, tako je i sada njegova molba dovoljna da se privremeno zatvori „Kutija Odrešenog Zla“.

„Privremenost ove odluke kazuje da vlast veruje da će se gnev građana vremenom stišati, i ova je najava kupovina vremena. Jer Pink je poslednja odbrana režima i to je poslednje što će Vučić zaista pristati da preda. Zato je ova najava i priznanje vlasti da su izgubili legitimitet“, zaključuje poslanica Dveri.

Prema poslednjim podacima Regulatornog tela za elektronske medije Srbije, rijaliti program zauzima 39 posto programske šeme Pinka., što je više od devet sati programa te televizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari