Ukinuta vanredna situacija u Kragujevcu, počela isplata bespovratne pomoći za postradale u poplavama 1Foto: Grad Kragujevac

 

Na današnjoj sednici Gradskog štaba za vanredne situacije ukinuta je vanredna situacija na teritoriji grada Kragujevca.

Vanredna situacija u Kragujevcu proglašena je 17. jula zbog posledica poplave nastale od velikih kiša koje su pogodile grad u noći između 15. i 16. juna.

Juče je počela isplata pomoći za porodice čiji su stambeni objekti oštećeni u junskim poplavama, saopštilo je Ministarstvo za javna ulaganja.

Prvi iznosi državne pomoći isplaćeni su za poplavljene stambene objekte u Kragujevcu i Kraljevu, s obzirom na to da su ove dve lokalne samouprave prve privele kraju postupke koji po zakonu prethode isplati pomoći, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Bespovratna materijalna pomoć građanima isplaćuje se nakon što lokalne samouprave dostave Ministarstvu za javna ulaganja pravosnažna rešenja o materijalnoj pomoći za obnovu kuća oštećenih u poplavama.

Iznosi državne pomoći su od ove godine uvećani za 40 i 50 odsto, u zavisnosti od kategorije, u odnosu na pomoć koja je dodeljivana u prethodnih devet godina, ističu u Ministarstvu za vanredne situacije.

Po rečima Damjana Srejića, zamenika Gradskog štaba za vanredne situacije danas će u Kragujevcu biti isplaćena odšteta za 13 kuća oštećenih u poplavama.

Kako je Srejić na sednici Štaba istakao na teritoriji Grada Kragujevca podneto je 680 zahteva za isplatu bespovratne pomoći za postradale u poplavama. U pitanju su poplavljene kuće, oštećeni automobili, dvorišta, poljoprivredno zemljište…

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari