U Kragujevcu i Topoli čamcima evakuisano 28 ljudi, u Aranđelovcu vanredno stanje 1Foto: Grad Kragujevac,

 

Nabujala Lepenica izlila se noćas u Kragujevcu pa su spasilačke ekipe čamcima evakuisale građane iz ulica u neposrednoj blizini reke.

– Tim za spašavanje na vodi, specijalnim čamcima, evakuisao je građane iz Levačke ulice u naselju Palilule kod Zastavine ambulante. Poplavljeno je 80 kuća a evakuisano je 14 lica od kojih jedno dete, kaže za Danas Zoran Kočović, načelnik Uprave za vanredne situacije Kragujevac.

Po njegovim rečima Lepenica se trenutno povukla i njen vodosataj je u blagom opadanju.

– Sve ekipe javno-komunalnih preduzeća su na terenu i vrše sanaciju putne infrastrukture i pročišćavanje kišne i fekalne kanalizacije dok su ekipe Vatrogasno-spasilačke brigade angažovane na crpljenju vode iz porodičnih kuća i domaćinstava, ističe on.

U Kragujevcu i Topoli čamcima evakuisano 28 ljudi, u Aranđelovcu vanredno stanje 2
Foto: Grad Kragujevac,

Samo u Kragujevcu na licu mesta u ovom trenutku je sedam ekipa sa osam crpnih pumpi, četiri bagera, isto toliko kamiona kipera i tri velika kamiona cisterne za crpljenje vode.

Na teritoriji Šumadijskog okruga kritična situacija je u Topoli i Aranđelovcu.

– Na teritoriji opštine Aranđelovac, jutros, posle održane sednice Štaba je proglašena vanredna situacija. Pripadnici Uprave za vanredne situacije i Vatrogasno-spasilačke brigade u selu Darosava na potezu ka Lazarevcu izvršili su evakuaciju i spašavanje 11 lica, u selu Tuleži troje njih i dalje se nalaze na terenu prema prijavama građana, navodi Kočović.

U opštini Topola ekipe su trenutno u samom centru varoši, kao i selima Žabari i Ljubiselo.

– Sve ekipe rade na crpljenju vode. Povećan je vodostaj reke Jasenice. Napunjeni su džakovi sa peskom i prebačeni u selo Natalinci gde se jača bedem, jeda stiže sve da pobroji Kočović, dodajući da je u toku sednica kriznog štaba ove opštine.

U Kragujevcu i Topoli čamcima evakuisano 28 ljudi, u Aranđelovcu vanredno stanje 3
Foto: Grad Kragujevac,

I u ostalim opštinama Šumadijskog okruga postoje problemi sa poplavama ali su po Kočovićevim rečima „manji i stini” i za sada se „drže pod kontrolom”.

– Pratimo situaciju i sve vreme smo na terenu, poručuje on.

Kočović u Danasu, kao i ostalim medijima apeluje na građane da se pridržavaju uputstva nadležnih službi i da bez potrebe ne približavaju rečnim koritima.

– Molimo sve građane da se obrate Nadležnim službama ali da imaju malo strpljenja ekipe iz Sektora za vanredne situacije i javno-komunalnih preduzeća će doći kod svih. Građani se mogu obratiti za sve vrste pomoći na telefon 034-505-800 a vezano za crpljenje vode iz domaćinstva i evakuaciju na telefon 034-193, napominje Kočović.

Da podsetimo, jutos je u Kragujevcu održana vanredne sednica gradskog Štaba za vanredne situacije na kojoj je komandant Štaba, gradonačelnik Nikola Dašić, doneo naredbe o postupanju svih gradskih službi a u cilju zaštite ljudskih života i saniranju štete koja je nastala prethodne noći.

U Kragujevcu i Topoli čamcima evakuisano 28 ljudi, u Aranđelovcu vanredno stanje 4
Foto: Grad Kragujevac,

Kočović je rekao da će u dogovoru sa gradonačlenikom Nikolom Dašićem, koji je noć proveo na terenu i ugroženim područjima sa i Lukom Čaušićem, načelnikom Sektora MUP-a za vanredne situacije, grad Kragujevac danas formirati ekipe za procenu štete.

U Kragujevcu je noćas poplavljen i podrum Univerzitetskog kliničkog centra u kome se nalazi Hiruški blok sa odeljenjem Sterilizacije pa trenutno ova zdravstvenoa ustanova, dok se u saradnji sa javno-komunalnim preduzećima ne otklone posledice poplave, radi u vanrednom režimu, odnosno zbrinjavaju se samo urgentna stanja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari