Vanredna situacija u 51 opštini i gradu u Srbiji: Izlile se Lepenica i Bjelica, oštećen most na Ibarskoj magistrali kod Kraljeva (VIDEO) 1Foto: Beta/AP Photo/Marjan Vucetic

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je večeras da je zbog poplava u opštinama i gradovima Srbije proglašena 51 vanredna situacija.

Vanredna situacija proglašena je na celoj teritoriji grada Kruševca i Bora, teritorijama opština Topola, Rača, Aranđelovac, Lebane, Rekovac i Arilje, kao i na delu teritorija opština Trgovište, Bojnik, Doljevac i proširena sa dela teritorije opština Lučani, Aleksandrovac, Aleksinac i Svilajnac na celu teritoriju opština.

Vanredna situacija je na snazi u 50 gradova i opština.

Za celu teritoriju gradova: Aranđelovac, Kruševac, Bor, Čačak, Loznica, Jagodina, Prokuplje, Kraljevo i opština Aleksandrovac, Lučani, Topola, Rača, Lebane, Doljevac, Rekovac, Arilje, Aleksinac, Svilajnac, Paraćin, Sokobanja, Despotovac, Sjenica, Koceljeva, Vladimirci, Babušnica, Boljevac, Vrnjačka Banja, Ćuprija, Ćićevac, Ražanj, Trstenik, Medveđa, Kuršumlija, Brus i Vladičin Han, Žitorađa i Blace.

Vanredno je i na delu teritorija: grada Šapca i Užica i opština Trgovište, Bojnik, Požega, Beočin, Irig, Priboj, Žagubica, Ivanjica, Kosjerić, Varvarin, Majdanpek i Smederevska Palanka.

Od 7 do 19 časova ukupno su evakuisane 82 osobe na teritoriji Bora, Mladenovca, Kruševca, Jagodine, Aranđelovca, Prokuplja, Kragujevca, Majdanpeka i Lazarevca.

Izvršeno je i 27 crpljenja vode na teritoriji: Požege, Bora, Lučana, Bojnika, Rekovca, Vladičinog Hana, Sokobanje, Smedereva, Svilajnca, Novog Pazara, Žabare, Trstenika, Arilja, Mladenovca i Lebana.

Kako navodi MUP, angažovano je 66 vatrogasaca-spasilaca, 28 vozila i 32 pumpe.

Oko 20 časova, navodi MUP, evakuisano je 60 lica u naselju Mala Guba u Prokuplju, a od jutros su evakuisana ukupno 142 lica (na teritoriji Bora, Mladenovca, Kruševca, Jagodine, Aranđelovca, Prokuplja, Kragujevca, Majdanpeka i Lazarevca).

Od ponoći je evakuisano ukupno 217 ljudi, navodi MUP.

Vatrogasci-spasioci crpe vodu po pozivu građana u Beogradu, Boru, Zaječaru, Kragujevcu, Leskovcu, Prokuplju, Smederevu, Kruševcu i Čačku.

Pripadnici Ministarstva unutaršnjih poslova obilaze potencijalno kritične tačke, razgovaraju sa meštanima i na tim lokacijama kojima daju uputstva i instrukcije za postupanje u slučaju opasnosti.

U skladu sa najavama RHMZ, prati se situacija na Zapadnoj Moravi, Crnom Timoku, reci Ibar koja ima blagi porast, Zapadnoj Moravi kod Kruševca gde je nivo reke je u opadanju, a i rekama u Borskom okrugu kao i reci Toplici koje si u blagom opadanju.

„MUP još jednom apeluje na sve građane da ne prilaze nabujalim bujičnim vodotokovima, da u slučaju eventualne opasnosti slušaju nadležne institucije i da ukoliko voda preti da uđe u domaćinstva, iskoriste džakove sa peskom da obezbede lokaciju, kao i da se u slučaju direktne opasnosti popnu na više etaže, isključe električnu energiju i, podsećamo, pozovu vatrogasce na broj 193 ili policiju na 192, kako bi im bila pružena adekvatna pomoć“, piše u saopštenju.

Na sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije, održanoj večeras u 22 časa, proglašena je vanredna situacija na području opštine Smederevska Palanka.

Vanredna situacije proglašena je radi mobilizacije svih potrebnih resursa za odbranu od poplavnog talasa.

U ovom trenutnu poplavni talas neposredno ne ugrožava gradsko područje. Na satanku Štaba donete su i operativne mere, u cilju sprečavanja dolaska poplavnog talasa u gradsku zonu.

Štab se nalazi u stalnom zasedanju, a ekipe nadležnih službi neprestano dežuraju na terenu.

Građani se mogu informisati o trenutnoj situaciji i kontaktirati sa dežurnim službenicima Kriznog štaba, na telefon 026/317-087.

Miloš Milenković iz Sektora za vanredne situacije MUP-a ranije je rekao za RTS da je prema poslednjim informacijama sa terena u toku evakuacija nekoliko osoba na teritoriji grada Prokuplja.

„Takođe, naše snage su usmerene ka teritoriji grada Čačka, gde smo aktivirali specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi. Upućena je i jedna pumpa velikog kapaciteta. Ono što ne smemo zaboraviti jeste sliv Ibra, odnosno teritorija grada Kraljeva“, dodaje Milenković.

Ukazuje da ne zaboravljaju i druga potencijalno ugrožena područja gde su, pored crpljenja vode, i dalje u stalnoj pripravnosti.

„Obilazimo potencijalne kritične tačke, razgovaramo sa stanovništvom, meštanima, dajemo im uputstva kako da se ponašaju i naravno da uvek budemo što bliže njima, da pravovremeno reagujemo ukoliko bude potrebe za tim“, rekao je Milenković.

Vanredna situacija zbog poplava proglašena je danas u Arandjelovcu, Rači i Topoli. Kako je javila Radio-televizija Kragujevac (RTK), posle sednice Opštinskog štaba za vanredne situacije u opštini Arandjelovac proglašena je vanredna situacija na teritoriji cele opštine.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 11 osoba u Darosavi, koje se nalazi na potezu ka Lazarevcu, i tri osobe u selu Tulež.

Nakritičnije je u selima Darosava, Tulež, Bukoviku i u Banja.

Vanredna situacija proglašena je i u opštini Rača, u kojoj se izlila reka Rača u selu Đurđevo i naselju Popovići.

Predsednik Opštine Batočina Zdravko Mladenović kazao je za RTK da je situacija stabilna, da je vodostaju stagniranju i da se situacija konstantno prati.
U ovoj opštini je prema poslednjim podacima poplavljeno 15-ak domaćinstava.

Opštinski štab za vanredne situacije u Rekovcu proglasio je juče vanrednu situaciju na teritorijama sela Tečić, Loćika, Beočić, Sekurič i Ursule.

Čaušić ističe da je od jutros evakuisano 55 osoba.

Direktor JP „Srbijavode“ Goran Puzović izjavio je da je trenutno najkritičnija situacija u Jagodini, Trsteniku, Brusu, Kosjeriću, Sokobanji gde je došlo do izlivanja reka, kao i da se talas kreće ka Kuršumliji, Prokuplju i Doljevcu.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je danas na obilne padavine u Srbiji 16. i 17. juna koje će vodostaj na rekama Mlavi, Peku i Crnom Timoku povećati iznad granica redovne odbrane od poplava.

Intenzivne padavine prognozirane su danas u istočnoj, centralnoj i jugoistočnoj Srbiji, a najviše kiše se očekuje se u pograničnom delu oko Borskog okruga ka Rumuniji.

Prema navodima Dobrice Veselinovića iz pokreta Ne davimo Beograd poslednji talas poplava u desetinama opština i gradova u Srbiji još jednom je pokazao da je decenijska vlast Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, ostavila izuzetno loše posledice po životnu sredinu, imovinu i živote građana širom naše države.

„Adaptacija na klimatske promene i ozbiljno shvatanje uticaja koje donose, moraju biti u vrhu prioriteta nove vlasti posle smene režima. Očigledno je da sadašnja vlast to ne razume, neće, i na kraju ne ume. Zato se Zeleno-levi front umesto ulaganja u koruptivne i besmislene projekte tipa Beograda na vodi ili nacionalnog stadiona, zalaže za investiranje u obnavljanje i širenje šumskih pojasa, uređivanja vodotokova i kanalizacionih mreža, kao i u javnu infrastrukturu i na kraju civilnu zaštitu“, izjavio je Dobrica Veselinović

Slabljenje padavina predviđa se u subotu, osim na istoku zemlje. Vodostaj na Mlavi, Peku i Crnom Timoku u naredna dva dana kretaće se iznad granica redovne odbrane od poplava. Moguća izlivanja bujičnih vodotokova u u gornjim slivovima Zapadne i Južne Morave, Ibra, Nišave, Toplice, Rasine, Majura, Belice, Crnice i Lepenice, kao i na slivovima Mlave, Peka i Timoka.

Kako je javio RTS, voda je odnela most na Ibarskoj magistrali u mestu Adrani kod Kraljeva, i u prekidu je saobraćaj do Čačka.

U kratkom vremenskom periodu pala je ogromna količina padavina u aleksandrovačkom kraju. Poplavljeno je selo Lesenovci, više kuća u gradu, kao i privrednih subjekata, prenosi RTS.

Zbog klizišta obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Aleksandrovac–Jošanička Banja, kao i više seoskih puteva čime je sedam mesnih zajednica ostalo potpuno odsečeno od drugih delova opštine.

Porušena su tri mosta, a teško oštećena još tri. Lokalni putevi potpuno su onesposobljeni za upotrebu, a pokidan je magistralni vodovod od Mitrovog polja.

Klizištima ugroženo više stambenih objekata. Evakuisane dve porodice.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je u emisiji Oko na RTS-u da je u Prokuplju u toku preventivna evakuacija jednog naselja uz nasip Toplice, pošto reka raste i potencijalno može da ugrozi naselje.

“Pripadnici Sektora za vanredne situacije i policijske uprave su pristupili u ovom momentu evakuaciji“, naveo je Čaušić u emisiji Oko.

Izlio se potok Musača, u mestu Adrani, nekoliko kuća je pod vodom, a saobraćaj je iz Kraljeva ka Čačku preusmeren preko Vitanovca, Gruže, Knića i Mrčajevaca.

Predsednik gradske opštine Lazarevac Bojan Stević izjavio je danas da je zbog poplava koje su zadesile tu beogradsku opštinu evakuisano 120 domaćinstava u tri mesne zajednice.

Kako je saopšteno iz pres centra te opštine, Stević je rekao da je poplavama ugroženo šest mesnih zajednica, a da su trenutno među njima najugroženije mesne zajednice Rudovci, Mali Crljeni i Vreoci, odakle je ukupno evakuisano 120 domaćinstava.

„U međuvremenu je došlo do porasta vodostaja reke Turije, koja je počela da se izliva i u toku je evakuacija 12 domaćinstava u MZ Junkovac. U Rudovcima, posebno u zaseoku Darosavica od poplava je bilo ugroženo oko 35 domaćinstava, kao i 20 domaćinstava koja pripadaju Malim Crljenima, u zaseoku Jelav i Baroševcu. U delu starog Medoševca i mesne zajednice Vreoci imamo ugrožen jedan broj domaćinstava, njih desetak“, rekao je Stević.

On je prilikom obilaska poplavljenih domaćinstava rekao da je „maksimalno angažovana sva raspoloživa mehanizacija opštinskih javnih preduzeća, ali Elektroprivrede Srbije – Ogranak Kolubara kako bi podigli bedem na reci Peštan i na taj način sprečili izlivanje reke Peštan kod Staklenika prema delu Kolubare Prerada, konkretno Suvoj separaciji gde se nalaze bunkeri sa sirovim ugljem.

Elektrodistribucija Beograd je u opštini Lazarevac iz bezbedonosnih razloga isključila četiri trafo stanice, tako da je od jutros 550 domaćinstava bez elektricne energije.

Kako javlja dopisnik RTS i u Kraljevu je proglašena vanredna situacija.

Komentarišući oštećenje mosta u Adranima, gradonačenik Kraljeva i šef Štaba za vanredne situacije tog grada Predrag Terzić rekao je da će morati da se koriste alternativni putni pravci sve dok „Putevi Srbije“ ne naprave most adekvatan količini vode koja prolazi ispod njega.

Protekle noći na podrčju grada Čačka bilo je problema u više sela, od Ježevice, Zablaća do Goričana. Vatrogasci spasioci evakuisali su dva lica iz sela Mršinci i dva iz sela Kukići.

Ima odsečenih domaćinstava, zbog urušena dva mosta u mesnoj zajednici Petnica.

Iz gradskog Štaba za vanredne situaciju u Čačku i danas će deliti džakove za odbranu stambenih i pomoćnih objekata od poplave na najugroženijim teritorijama i pozivaju građane da pročiste kanale ispred domaćinstava i pokušaju da zaštite kuće.

U slučaju plavljenja građani treba obavezno da se jave vatrogasno spasilačkoj službi, rekao je za RTS Bratislav Zečević načelnik gradskog Štaba za vanredne situaciju u Čačku i podseća da građani mogu potražiti pomoć pozivom na broj telefona 0800112032.

On je izjavio da je iz su četiri osobe iz čačanskih sela Kukići i Mršinci evakuisane tokom noći zbog poplave, dok su dva mosta na lokalnim rekama u selu Petnica urušena.

Štab za vanredne situacije apeluje na građane da očiste kanale ispred svojih domaćinstava i da postave barijere ispred ulaznih vrata kako voda ne bi prodrla u stambene delove.

U Jagodini reka Belica dostigla je kritičan nivo i dva gradska mosta zatvorena su za saobraćaj i utvrđena bedemima.

U selu Vražogrnac pored Zaječara bujice vode po ulicama.

U Kragujevcu je poplavljen podrum hiruškog bloka Urgentnog Kliničkog centra, i nekoliko ulica u naseljima Stanovo, Grošnica i Veliko polje.

Svi putevi u Kragujevcu su sada prohodni,u toku noći izlila se Lepenica u delovima naselja Veliko polje i Paliluja pa je čamcima evakuisano 14 osoba među kojima i jedno dete. Oko 100 kuća i dvorišta je poplavljeno.

Načelnik Uprave za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović rekao je za portal InfoKG da nema životno ugroženih, ali ima dosta poplavljenih domaćinstava i dvorišta.

Kazao je da se prema prioritetima, odnosno na osnovu poziva građana, nastavlja sa crpljenjem vode, na prvom mestu iz stambenih objekata, a onda iz dvorišta.

Kočović je rekao da će u dogovoru sa gradonačlenikom Nikolom Dašićem grad Kragujevac danas formirati ekipe za procenu štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari