Ukinuto filološko odeljenje u Kruševačkoj gimnaziji 1Ilustracija Foto: Pixabay/ Wokandapix

Pet dana pre početka prijavljivanja učenika za polaganje prijemnog ispita, zaposleni u Kruševačkoj gimnaziji su saznali da im je ukinuto specijalizovano filološko odeljenje za engleski jezik.

Direktorka Gimnazije Biljana Dačić kaže za Danas da to odeljenje postoji punih 17 godina i jedino je u Rasinskom okrugu. Odluku o ukidanju saznala je 6. maja kada je konkurs za upis u srednje škole objavljen na sajtu Ministarstva prosvete, nakon čega se za obrazloženje obratila ministru prosvete, ali odgovor nije dobila.

Kao i svake godine, škola je planirala upis u filološko odeljenje, što je bilo naznačeno i u planu upisa koji je usvojen u decembru prošle godine i koji je podržala i školska uprava. Direktorka kaže da interesovanje za upis postoji i da prijemni položi veći broj učenika od predviđene kvote.

Prošle godine upisano je 17, od planirana 24 učenika, što direktorka objašnjava činjenicom da je đacima bio teži prijemni ispit iz srpskog jezika. To je, kako kaže, bilo primetno i u drugim gimnazijama u Srbiji. Dačić ističe da ne postoje zakonske smetnje da se odobri upis u ovo odeljenje, jer se bez obzira na smanjeno interesovanje nije izašlo iz zakonskog okvira za formiranje odeljenja, a to je 15 učenika.

A upravo je nešto manje interesovanje za upis bilo razlog ovakve odluke nadležnih. Tako je školi nezvanično objašnjeno. Drugi razlog je teškoća da se organizuje nastava drugog stranog jezika. Pošto su učenici u osnovnoj školi učili različite jezike, nije ih bilo dovoljno da bi se oforme grupe od najmanje 12 đaka, pa je Gimnazija uvek tražila i dobijala odobrenje za formiranje manjih grupa, od pet do osam učenika.

Međutim, na početku ove školske godine tražili su odobrenje za dve grupe -za nemački i italijanski, ali ga nisu dobili, pa će ovi učenici na kraju školske godine morati na razredni ispit. Dačić kaže da je škola taj problem prevazišla tako što su deca pripojena društveno-jezičkom smeru i nastavu drugog stranog jezika su slušala u kontinuitetu.

Kruševačka gimnazija je tokom školske godine organizovala besplatnu pripremu za prijemni ispit, nastavnici su po susednim osmoletkama promovisali ovo odeljenje, sve upisne aktivnosti su planirane kao i ranijih godina, da bi odluka Ministarstva prosvete o ukidanju engleskog odeljenja stigla u „minut do 12“. Nezadovoljni roditelji čija deca su se cele školske godine pripremala za polaganje prijemnog sada opsedaju Gimnaziju i traže obrazloženje. Nadležni su kao rešenje ponudili da se u Gimnaziji upiše još jedno odeljenje društveno-jezičkog smera, ali škola tvrdi da to za njih nije bolja opcija.

Do zaključenja ovog izdanja Danasa obrazloženje iz Ministarstva prosvete nismo dobili.

Prepolovljeno francusko i rusko odeljenje

I u Filološkoj gimnaziji u Beogradu biće upisano manje učenika u francusko i rusko odeljenje, pošto je kvota prepolovljena, sa 24 na 12 učenika, ali je planiran upis još jednog odeljenja za engleski. Direktor Filološke gimnazije Duško Babić potvrdio je za Danas da je primetno manje interesovanje za pomenuta dva jezika.

– Ova promena se neće odraziti na sigurnost upisa, ali to nije dobro za profesore francuskog i ruskog. Takođe, to dugoročno gledano nije dobro za Filološku gimnaziju jer su ta dva jezika važna za njen identitet. Nadamo se da će se to promeniti i da ćemo se vremenom vratiti na stare kvote, jer se one određuju svake godine – ističe Babić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari