Uklanja se jedan od najznačajnijih simbola srpske prestonice 1Foto: FoNet/ Darko Cvetanović

Zbog skidanja „Pobednika“, Gornji grad Beogradske tvrđave danas će biti zatvoren za posetioce, u periodu od ponoći do 13 časova.

Akcija skidanja simbola Beograda trajaće od 11 do 13 časova, a „Pobednik“ će zatim biti izložen na Carigradskom drumu do 15 časova.

Građani će imati priliku da ceo događaj prate u direktnom prenosu na Fejsbuk stranici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Nakon skidanja bronzane figure, „Pobednik“ će biti odnet u Smederevo, u atelje vajara Zorana Kuzmanovića na restauraciju.

Marko Bastać, predsednik opštine Stari Grad, poziva građane da se danas fotografišu na licu mesta sa „Pobednikom“, jer je, kako ističe za Danas, to je možda poslednja prilika da ga vide.

– U slučaju da „Pobednik“ bude vraćen Beograđanima, ostaje samo da se mole i strahuju da s „Pobednikom“ neće biti isto kao kao s Trgom republike, ukazuje Bastać za naš list.

Iz Inicijative Ne davimo Beograd ističu za Danas da dugo očekivana i najavljivana rekonstrukcija dolazi u trenutku kada gradske vlasti ne mogu da sprovedu ni rutinsko sređivanje ulica ili trgova, a da ne izazovu ozbiljne probleme.

„Namešteni tenderi na kojima su ortačke firme investitora bliskih vlasti često i jedini ponuđači za poslove, zatim ugrađivanje, katastrofalno neznanje, nemar i loš kvalitet radova, odsustvo brige za potrebe građana, bahatost i bezobzirnost, sve su to razlozi zbog kojih ni najjednostavnije sređivanje ulica ne može da prođe bez dodatnih radova i popravki. Kada se sve završi, vek trajanja radova kao da nije mnogo duži od trajanja rekonstrukcije. Zato smo zabrinuti za kvalitet rekonstrukcije Pobednika i pratićemo ovaj slučaj“, naglašavaju iz Inicijative za naš list.

Spomenik „Pobednik“ podignut je 1928. godine na Gornjem gradu Beogradske tvrđave povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Bronzana muška figura rad je vajara Ivana Meštrovića, a postament autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića. Utvrđen je za kulturno dobro 1992. godine. Skulptura je visoka 14 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari