Ulemek ne želi da prisustvuje presudi 1Foto: Arhiva

Završavajući višečasovno izlaganje završnih reči Milorad Ulemek, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, zamolio je veće Specijalnog suda da iskoristi svoje zakonsko pravo i ne prisustvuje izricanju presude u procesu koji se protiv bivših pripadnika „crvenih beretki“ vodi zbog oružane pobune.

Ulemek je drugog dana iznošenja završnih reči istakao da je njegova uloga u događaju iz novembra 2001. godine precenjena, ali i spontana.

– Došao sam u centar u Kulu na poziv iz jedinice. Gledao sam da se držim sa strane, dok premijer Đinđić nije tražio da razgovara sa mnom. Mislio sam da je to najmanje što sam za jedinicu mogao da učinim, pošto sam šest meseci ranije napravio glupost – kazao je Ulemek, koji je u trenutku pobune bio penzionisan.

On je, analizirajući iskaze svih svedoka u postupku, posebnu pažnju posvetio, kako je naveo, „zvezdama tužilaštva“ Ljubiši Buhi Čumetu, nekadašnjem šefu Surčinskog klana i članu ove kriminalne organizacije Dejanu Milenkoviću Bagziju.

– Njihovo postojanje zavisi od dobre volje države, moraju da igraju kako tužilaštvo svira – kazao je Ulemek.

Prema njegovim rečima, tužilaštvo nije ponudilo nijedan dokaz kojim bi potvrdili navode optužnice.

– Svi materijalni dokazi su na strani istine i ako se budete vodili njima, posao će vam biti lak – kazao je Ulemek obraćajući se sudskom veću. Nakon njega, završne reči izneli su i biviši pripadnici JSO Mićo Petraković i Veselin Lečić.

Podsetimo, tužilaštvo za organizovani kriminal zatražilo je 12 godina zatvora za Ulemeka, optužujući ga da je organizovao pobunu JSO, koja je, kako se navodi u optužnici, predstavljala uvertiru u ubistvo premijera. Zvezdan Jovanović, bivši pripadnik JSO, bi prema stavu tužilaštva za svoju ulogu u pobuni trebalo da dobije 10 godina. Za ostalih pet optuženih, tužilaštvo traži kazne od tri do pet godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari