Ulična tuča između aktiviste udruženja „Bez straha“ i odbornika radikala u Skupštini Apatina Milorada Mrđe ima dužu predistoriju; Bačić: Profesor fizičkog Mrđa je samo ispunio ranije pretnje 1foto Aleksandar Roknić Danas

Fizički obračun između dva „opoziciona lokalna političara“ u centru Apatina, odjeknuo je kao vest prošle nedelje u nizu provladinih tabloida i portala, uz video snimak na kom je neko od prolaznika zabeležio drugi deo tuče.

Senzacionalistički preneta, priča osim što je imala niz materijalnih grešaka, uz tok događaja koji je imao malo veze sa istinom, dok je tekst do te mere banalizovao čitav događaj, da je sve izgledalo kao obračun dva pijanca u kafani, koji su se „dohvatili“ zbog neslaganja u stavovima o Kosovu.

Fizički obračun između dva „opoziciona lokalna političara“ u centru Apatina, odjeknuo je kao vest prošle nedelje u nizu provladinih tabloida i portala, uz video snimak na kom je neko od prolaznika zabeležio drugi deo tuče.

Senzacionalistički preneta, priča osim što je imala niz materijalnih grešaka, uz tok događaja koji je imao malo veze sa istinom, dok je tekst do te mere banalizovao čitav događaj, da je sve izgledalo kao obračun dva pijanca u kafani, koji su se „dohvatili“ zbog neslaganja u stavovima o Kosovu.

žIz razgovora sa Dejanom Bačićem, aktivistom apatinskog udruženja građana „Bez straha“, lokalnog udruženja koje se bavi korupcijom na lokalu, štetnim projektima i slično, koji je bio jedan od učesnika, pre žrtva ove tuče, problem je dobio mnogo više dimenzija, a ponašanje, pretnje i istupi odbornika Srpske radikalne stranke Milorada Mrđe, dugogodišnji problem koji za malo mesto poput Apatina nije za zanemarivanje.

Mediji su masovno preneli vest da je Mrđa taj koji je pretučen, i to naočigled unučića, pa je onda reagovao i Aleksandar Šešelj, zamenik predsednika SRS, da bi stao u odbranu lokalnog odbornika svoje stranke, i pritom zapretio neistomišljenicima da se „ne igraju glavom“, jer će svako ko se uhvati u koštac sa radikalima, „izvući deblji kraj“ i neće im pomoći “ni američke i nemačke ambasade“.

Ulična tuča između aktiviste udruženja „Bez straha“ i odbornika radikala u Skupštini Apatina Milorada Mrđe ima dužu predistoriju; Bačić: Profesor fizičkog Mrđa je samo ispunio ranije pretnje 2
foto Screenshot

Ipak, svedočenje Dejana Bačića ali i skrinšotovi prepucavanja i pretnji preko društvenih grupa između njih dvojice, kao i pozivi na proterivanje, tuče i lomljenja ekstremiteta, koja su stizala od krda pratilaca apatinskog SRS odbornika, u koje je Danas inače imao uvid, jasno ukazuju da je tuča samo logičan sled konverzacije sa Fejsbuka, odnosno ispunjavanje obećanja koje je veče ranije Mrđa ostavio na svom FB profilu, uz fotografije Dejana Bačića i Aide Ćorović, sa lažnim tvitom o cepanju zastave.

– Mrđa je jedini odbornik SRS u Skupštini Apatina, inače je profesor fizičkog u školi, trener karatea i nosilac crnog pojasa, o čemu stalno priča, verovatno računajući na strah ljudi. On već nekoliko godina direktno proziva, vređa, iseljava ljude drugih nacionalnosti. Redovno piše da „Šiptari“ treba da se isele iz Apatina, već godinama vređa i preti političkim neistomišljenicima, i pripadnicima nacionalnih manjina. Okomio se na tu albansku porodicu koja decenijama drži pekaru preko puta škole i najgore je što učenicima govori da ne odlaze tamo i ne kupuju kod njih, a ulazi u sukobe sa roditeljima koji to deci ipak dozvoljavaju. „Te „žvalonje“, kako ih on zove, treba iseliti. Crtao je po gradu murale Ratka Mladića, slovo Z. U Apatinu je svima preko glave njegovog ponašanja. A nikada nije odgovarao za bilo kakve pretnje i uvrede. Ranije smo imali verbalne sukobe na društvenim mrežama, ali se to nikada nije završavalo nasiljem. Čak smo se sretali, jednom smo i na kafu seli da se raspravljamo. Nisam očekivao nikakav fizički sukob, priča za Danas Dejan Bačić, opisujući šta se događalo na Fejsbuku veče pre nego ga je Mrđa napao u gradu.

– Dan pre nego se to desilo, na moju šaljivu objavu nakon obraćanja Vučića i priče o barikadama na Kosovu, gde sam napisao „Kreću li radikali na Kosovo, zna li se šta?“, njega nisam ni pominjao. On je stavio moju fotografiju pored fotke Aide Ćorović, uz onaj izmišljeni tvit o zastavi, i napisao „Evo ovakvi, da nas majka bolje abortirala“, uz još vređanja. Nastavilo se prepucavanje na društvenim mrežama, ja sam mu odgovorio psovkom, jer više nisam znao kako da reagujem. On je zatim počeo da targetira sve ljude koji su reagovali na taj moj post, napisao da treba zapisati njihova imena, i otpočeo hajku sa svojim istomišljenicima, da nas treba zaklati, istrebiti, zatrti. Meni lično je napisao da će me prvom prilikom kada me sretne išamarati, da će me jednim udarcem petom uspavati, parafraziram, da ću bežati po ulici. Ne znam zašto je Aidu stavio pored mene, ženu ne poznajem, ali ju je napadao i ranije, pisao da je treba silovati, pocepati, proterati iz Srbije, priseća se Bačić.

On je napomenuo da je sa radikalima udruženje imalo problema i pre tri godine, kada su dobili pretnje da će članovima „sve prste polomiti“, te da je tada podneta krivična prijava ali je ona odbijena, pod obrazloženjem, da nema elemenata krivičnog dela, i u Osnovnom i u Višem tužilaštvu.

– Sutradan smo se sreli kada sam pošao u grad, sedeo je u poslastičarnici sa još jednim partijskim prijateljem, unučiće o kojima je posle pričao nisam tada video, prišao sam i pitao zašto preti. On je ustao i odgurnuo me. Nisam očekivao, ali mu nisam vraćao, nastavio sam sa pitanjima, on je počeo da viče, da poziva na tuču, napravio je dva koraka unazad i udario me pesnicom u oko. Od tog momenta, neko je uključio snimanje telefonom. On je profesionalac, pokušao je nekoliko puta nogom u glavu da me udari, dva tri puta, kako nije uspeo, ušli smo u neki klinč, ja više nisam znao kako da se branim, jer sam operisao tetive na oba ramena, nisam sposoban za bilo kakve tuče, udario sam ga glavom tri puta u lice. Naišao je neki momak, stao između nas i ja sam se odmah povukao, dovoljno mi je bilo da se odbranim. On je međutim skočio još jednom preko njega i zakačio me u glavu i nastavio da mi preti da imam 24 sata da se iselim iz Apatina, priča Bačić za Danas.

– Nismo se mi potukli zbog Kosova, kao što su tabloidi pisali, već me je on napao jer je obećao da će me napasti, zbog čega su mu njegovi radikali i čestitali kasnije na društvenim mrežama. Predveče sam dobio poziv od policije da se javim u stanicu. Rekao sam da ću doći sam. Ja nisam neki kriminalac, nemam ni jednu krivičnu ili prekršajnu prijavu. U policijskoj stanici sam saznao da je on podneo krivičnu prijavu, da je doneo dokumentaciju da sam mu naneo tešku telesnu povredu. Pozvao sam advokata i otišao u hitnu da pogledaju povrede, okarakterisali su ih kao lakše telesne. Rečeno mi je da protiv njega nije podneta nikakva prijava i da donesem dokumentaciju. Dostavio sam pretnje ubistvom, klanjem i ostalo, ali je postupajući tužilac odgovorio da tu nema elemenata za gonjenje po službenoj dužnosti, i da ja to mogu privatno da tužim. Vrlo me je iznenadilo, poznajući praksu ovde, da kada neko preti Aleksandru Vučiću, ili nekom od njihovih, bude u zatvoru u roku od osam sati, a njegove objave su stajale celu noć i dan i niko nije reagovao. I dalje to stoji tamo, navodno je blokiran nalog pa ne može da obriše, da bi sutradan on nastavio sa uvredama i pretnjama, samo sa drugog naloga za koji se isto zna da je njegov, i fotografija mu je tu. Stefan Dušan Silni, i ne krije da je on, kaže Bačić i dodaje da su uvrede i pretnje nastavile i posle tog događaja.

Sam Mrđa, ispričao je vrlo emotivno za Danas da je napadnut pred unučićima usred grada i da „ni u jednoj sportskoj borilačkoj veštini ne postoji udarac glavom, jer je nemoralan“.

On tvrdi da ima teže telesne povrede vilice, i ponavlja da mu ni na pamet ne bi palo da se tuče.

Većinu svojih postova na Fejsbuku označio je kao „šalu“, a na pitanje o brutalnim pretnjama u kojima se pominju silovanja, ubistva, proterivanja i slično, kaže da su „izmišljotina“, iako nije najjasnije objasnio kako je onda moguće da je naša redakcija listala strane i strane takvih razgovora na Fejsbuku.

– Ja nisam ništa pisao na društvenim mrežama dok me oni nisu izazvali. I nikada nećemo dati na te jadnike, 19 srpskih dobrovoljaca iz Apatina koji su poginuli na Kosovu, niko se neće sprdati sa njihovom žrtvom, rekao je Mrđa.

Krivična prijava naredne sedmice
– Sledeće nedelje ćemo podneti krivičnu prijavu i krenuti u postupak, ali ja zaista nisam siguran u ishod, s obzirom na nereagovanje tužilaštva i zatvaranje očiju pred tim što se u Apatinu dešava godinama, naročito zbog toga što njega niko nikada nizašta nije sankcionisao, ni za pretnje albanskoj porodici koja je ovde 50 godina, ne znam ni da li su Albanci ili Goranci… Uči decu da tamo ne kupuju, vređa roditelje koji deci dopuštaju da kupuju u toj pekari. To je čovek koji izgleda ima zaštitu čim može opušteno da preti na najbrutalniji način, ne znam ko mu to dozvoljava, tako da se ne osećam najbezbednije u svom gradu, nažalost, priča Bačić.

Šešelj: Nije bilo kako Bačić priča
Aleksandar Šešelj, koji je pružio podršku Miloradu Mrđi u objavi gde je poručio da se ne isplati „kačiti“ se sa radikalima, odgovorio je na pitanje Danasa da „ ne veruje da su se stvari tako odvijale kako Bačić priča“, ali i da jesu, ne bi promenio ni svoju objavu ni svoju podršku Mrđi. Ali je i na pitanje našeg novinara da li to znači da podržava nasilje prema neistomišljenicima, decidno rekao „ne“. Ostalo je pripisao politici svoje stranke, za koju, kaže, ne treba da se pravda, o čemu je bilo reči kada smo se dotakli slavljenja Mladića i prijateljstva sa Rusijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari